Katoličkom svešteniku doživotna kazna zatvora

Izvor: Blic, 10.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Katoličkom svešteniku doživotna kazna zatvora

Jedan argentinski sud osudio je katoličkog sveštenika na doživotnu kaznu zatvora za kršenje ljudskih prava koje je, kako se navodi u presudi, počinio za vreme vojne diktature (1976-1983), javljaju danas agencije.

Povicima zadovoljstva i aplauzom dočekana je presuda 69-godišnjem Kristijanu Fon Vernihu koja je pročitana u maloj sudnici u La Plati, oko 50 kilometara do Buenos Ajresa.

Fon Vernih je osuđen za saučesnistvo u sedam ubistava, 31 slučaj mučenja i 42 >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << otmice u provinciji Buenos Ajres.

Članice Majki sa majskog trga, organizacije koju su u vreme diktature osnovale majke nestalih, ustale su kada su čule presudu i izrazile zadovoljstvo.

Ovo je istorijska presuda, nešto veoma značajno, rekla je argentinskoj televiziji Tati Almeida, jedna od majki.

Nekoliko sati pre toga, branioci su tražili da se sveštenik oslobodi krivice, navodeći da nema dovoljno dokaza, dok je tužilaštvo tražilo doživotnu kaznu zatvora za sveštenika, koji je uhapšen 2003.

Suđenje je počelo 5. jula ove godine. Sveštenik je bio saradnik načelnika policije provincije Buenos Ajres Ramona Kampsa, jednog od glavnih mučitelja za vreme vojne diktature.

"Jasno je da Fon Vernih nije imao svešteničku dužnost već je igrao dinamičnu ulogu i bio uobičajeni ispitivač u centrima za mučenje", rekao je tužilac Karlos Dulau Dum.

Pre nego što mu je pročitana presuda, Fon Vernih je u više navrata citirao Bibliju i pozvao na pomirenje među Argentincima.

Prvo suđenje nekom katoličkom svešteniku za ulogu u doba diktature, pokrenulo je i debatu o ulozi same crkve i njene hijerarhije, uticajne u Argentini, za koju se kaže da nije učinila mnogo toga da spreči nasilje.

Crkva se tokom celog procesa Fon Vernihu nije izjašnjavala ali je po saopštavanju presude pozvala Argentince na pomirenje.

Ako je neki član crkve prihvatio nasilje, lično je "odgovoran i ogrešio se o boga, čovečanstvo i svoju savest", rekao je Horhe Bergoljo, arhiepiskop Buenos Ajresa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.