Izvor: B92, 16.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Katolička crkva: Ne trgujte papom

Varšava -- Katolička crkva u Poljskoj pokušava da zaštiti nedavno preminulog papu Jovana Pavla II od komercijalne zloupotrebe.

Crkva je upozorila da je za korišćenje papinog lika potrebna dozvola Episkopata. Na tržištu se može naći skoro sve s papinim likom, pa i magneti za poruke na frižideru.

Lubelski mitropolit, nadbiskup Juzef Žićinjski apelovao je na Poljake da ne prave kult papine ličnosti.

Pripreme pred konklavu

U međuvremenu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Vatikanu je i zvanično istekao period žalosti za nedavno preminulim papom Jovanom Pavlom Drugim, lomljenjem prstena i pečata pokojnog pape. Taj čin predstavlja i simbolično obeležavanje kraja njegove vladavine, ali i početak konklave na kojoj će biti izabran novi papa.

Kardinali će se na konklavi okupiti u ponedeljak. Kako tradicija i pravila Rimokatoličke crkve nalažu, iznad Sikstinske kapele biće puštani dimni signali koji govore da li je novi papa izabran ili ne. Portparol Rimokatoličke crkve Joakim Navaro- Vals rekao je novinarima na poslednjoj konferenciji održanoj pre početka konklave, da će dimni signali biti puštani dva puta u toku dana, oko podne i oko 19 sati, ali je dodao da tačno vreme za sada nije precizirano.

Beli dim iz Sikstinske kape označiće da je izabran novi poglavar Rimokatoličke crkve, u suprotnom iznad kapele kuljaće crni dim.

Navaro- Vals je objasnio da će vernici znati kada novi papa bude izbaran jer će beli dim biti propraćen zvonima s bazilike Svetog Petra. Prema njegovim rečima, 115 kardinala koji će se okupiti u ponedjeljak u 16.30 odlučivaće najpre o tome da li će prvo glasanje održati u istog dana ili će ga odložiti do utorka ujutro.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.