Katastrofalna suša u Africi, 65.000 dece umire

Izvor: Glas javnosti, 14.Jul.2011, 07:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Katastrofalna suša u Africi, 65.000 dece umire

UJEDINJENE NACIJE - Više od 11 miliona ljudi na Rogu Afrike suočava se sa najstrašnijom sušom u poslednjih šest decenija, i potrebna im je hitna pomoć da bi preživeli, rekao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun.

Ovom krizom pogođeni su sever Kenije, Etiopija, Somailja, Etritreja i Južni Sudan. Prvi čovek svetske organizacije zatražio je u noći između utorka i srede od donatora da hitno podrže plan UN vredan 1,6 milijardi dolara za spasavanje života stanovnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << tog regiona na istoku Afrike.

Prema Banovim rečima, do sada je sakupljena samo polovina neophodne sume. "Cena ove krize izražena u ljudskim životima je katastrofalna. Ne možemo sebi da priuštimo čekanje", ukazao je on.

Ban je sazvao vanredni sastanak šefova raznih agencija UN kako bi se razmotrilo pogoršavanje suše u istočnoj Africi koja je, udružena sa stalnim borbama u Somaliji, stvorila humanitarnu krizu. "Moramo učiniti sve što možemo kako bismo sprečili da se ova kriza produbi. Naš prioritet je da zaustavimo patnje", rekao mje Ban Ki-mun.

Agencija UNICEF je saopštila da se 65.000 dece samo u Keniji suočava sa akutnim rizikom od umiranja, što je trostruko uvećanje u odnosu na 2009. godinu, dok u Somaliji svako šesto dete umire pre svog petog rođendana.

Sad ce Amerikanci i Britanci sami da intervenisu, jer je ugrozeno ljudsko pravo na zivot... Uuups, sad se setih - pa tamo nema mnogo nafte?!

Afrika je jedan od najbogatijih kontinenata na svetu i nema nikakve logike da se tamo umire od gladi i zedji... Da li je ovo jos jedan pokusaj u nizu da se stvori Bela Afrika...???

Sacuvaj me, Boze, pomoci medjunarodne zajednice i ujedinjenja sa njima...

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.