Katastrofa se mogla predvideti

Izvor: B92, 16.Nov.2010, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Katastrofa se mogla predvideti

Budimpešta -- Satelitski snimci pokazuju da je sleganje i pucanje brane rezervoara fabrike aluminijuma kod Ajke u Mađarskoj trajalo godinama.

Zbog nemara izgubljeno je 12 života, više stotina kuća postalo je neupotrebljivo, zagađeno je tlo i vodotokovi na duži niz godina.

Ekološka katastrofa mogla se sprečiti samo da je neko od nadležnih obratio pažnju na postepeno sleganje i pucanje brane rezervoara crvenog, alkalnog mulja kraj fabrike aluminijuma MAL, nedaleko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od Ajke.

Takav zaključak proističe, kako navode mađarski mediji, iz satelitskih snimaka koje je ovih dana vladi u Budimpešti poslala Evropska svemirska agencija (ESA).

Na njima se jasno vidi da je zemljani zid jednog od skladišta žitkog blata, nastalog nakon izdvajanja rude iz glinice i boksita, tonuo na pojedinim mestima, a pukotine su se širile nešto više od jednog centimetra godišnje.

Fotografije sačinjene 2001, 2003. i samo mesec i po dana pre katastrofe pokazuju veliku razliku na brani, pa je bilo samo pitanje vremena kada će ona pući.

To se i dogodilo 4. oktobra na mestu gde je sleganje terena bilo najveće, a procep najširi.

Upozorenje je stiglo i od dvojice geologa, Mađara Đula Grenercija i Švajcarca Ursa Vegmilera, koji su sproveli pojedinačna istraživanja, ali njihovo upozorenje nije stiglo do onih koji donose odluke.

Tim nemarom, ukazuju mađarski mediji, utrt je put neminovnoj tragediji, u kojoj je izgubljeno 12 života, više stotina kuća postalo neupotrebljivo, zagađeno tlo i vodotokovi na duži niz godina.

Protiv rukovodstva kompanije MAL pokrenuta je istraga, ali je generalni direktor Zoltan Bakonji, posle spektakularnog hapšenja, vrlo brzo pušten da se brani sa slobode.

U ispitivanje uzroka katastrofe uključila se i Nacionalna istražna agencija, mađarska varijanta američkog FBI-ja, a javnost s nestrpljenjem čeka razrešenje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.