Katar i UAE obnovili diplomatske odnose, otvorili ambasade

Izvor: B92, 19.Jun.2023, 13:26

Katar i UAE obnovili diplomatske odnose, otvorili ambasade

Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati ponovo su danas otvorili svoje ambasade u dvema zalivskim državama, nakon što su pristali da obnove diplomatske odnose.

Obnavljanje diplomatskih odnosa odvija se usred šireg regionalnog zahteva za pomirenjem i posle više od dve godine otkako su arapske zemlje okončale bojkot Katara, koji je naškodio zalivskom bloku arapskih zemalja, saveznica Zapada, prenosi Rojters.

Katarsko ministarstvo je saopštilo da su dvojica šefova diplomatije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Mohamed bin Abdulrahman al-Tani iz Katara i Abdulah bin Zajed iz UAE, razgovarali telefonom dok su u ponedeljak ponovo otvorene ambasade.

Britanska agencija je u aprilu objavila da su dve zalivske zemlje u postupku obnavljanja diplomatskih odnosa.

Abu Dabi i Doha se godinama spore oko uticaja u regionu, uloge islama u politici i podrške za prodemokratske pokrete širom Bliskog istoka.

Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat su 2017. prekinuli sve veze s Katarom zbog optužbi za podršku terorizmu, što je bila referenca na politički islam, te zbog optužbi da se približio Iranu. Doha je porekla optužbe.

Rijad i Kairo su prvi ponovo imenovali ambasadore za Dohu 2021. nakon dogovora predvođenog Saudijskom Arabijom o okončanju spora, a bahreinsko diplomatsko predstavništvo u Dohi još nije ponovo otvoreno.

Do obnavljanja veza je došlo i nakon što su Iran i Saudijska Arabija pristali da obnove odnose posle više godina neprijateljstva, koje je pogoršalo rat u Jemen i doprinelo porastu nestabilnosti u zalivskim zemljama, podseća Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.