Katar i Saudijska Arabija: Konkurencija u Egiptu

Izvor: Vostok.rs, 10.Jul.2013, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Katar i Saudijska Arabija: Konkurencija u Egiptu

10.07.2013. -

Egipat je postao poprište sukoba, i to ne samo pristalica sekularne vlasti i islamista. Za uticaj u toj najvećoj arapskoj zemlji, bore se i spoljni faktori. Najaktivnije u ovom "ratu" učestvuju dve monarhije Persijskog zaliva - Katar i Saudijska Arabija.

Nakon pucanja na demonstrante, od strane vojske, ispred sedišta republikanske garde, salafidska stranka "An-Nur" je odbila da učestvuje u pregovorima sa novom vlasti u Egiptu. Međutim, još nedavno, salafiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << su pozdravili zbacivanje predsednika Mohameda Mursija. To je još jedan pokazatelj da među egipatskim islamistima postoji raskol. Njihovo umerenije krilo - "Muslimanska braća", spremni su da se bore za povratak Mursija na vlast. Radikalniji Salafiti veruju da Egiptu treba novi vođa. Linija podele prelazi daleko izvan predela Egipta. Stvar je u tome, da kao "Muslimanska braća" i "An-Nur" ima strane pokrovitelje. "Braću" podržava Katar. Upravo u Dohi se nalazi njihov duhovni vođa - šejk Jusuf Kardavi. Pokrovitelj Salafida je Saudijska Arabija, gde je vahabizam dominantna ideologija. Situaciju komentariše predsednik Instituta za Bliski Istok Jevgenij Satanovskij:

- Katar je, ne samo u Egiptu, već u svim zemljama "arapskog proleća“ podržavao i nastavlja da podržava "Muslimansku braću "i srodne pokrete. Na primer, lidere "An-Nahda" u Tunisu i "Hamasa" u Gazi. Shodno tome, Salafidi - ljudi Saudijske Arabije. Istovremeno, Saudijska Arabija je srdačno čestitala vojnoj hunti i Adli Mansuru, koji sada vrši funkciju predsednika Egipta, na svrgavanju "Muslimanske braće".

Pomoć svojim štićenicima, Doha i Rijad iskazuju na različite načine. Pre svega, naravno, kroz finansije. Kako tvrdi Financial Times, Katar je "investirao" u Egipat 8 milijardi dolara. Katarski televizijski kanal "Al-Džazira" je pružao informativnu pomoć vladi Mursija. Ne iznenađuje da je, posle obaranja Mursija, emitovanje "Al-Džazire" u Egiptu bilo zaustavljeno. Kancelarije televizije su pretresene, a njihov šef biroa u Kairu je uhapšen. Ništa manje aktivna u Egiptu je i Saudijska Arabija, objašnjava ekspert Instituta za strateške studije i analize Sergej Demidenko:

- Oni pružaju sveobuhvatnu podršku: političku, diplomatsku, finansijsku. To je uobičajena praksa, koju Saudijska Arabija provodi od 70-ih. Ne tako davno, njoj se pridružio i Katar. 

Egipat nije jedina zemlja oko koje se bore za uticaj Doha i Rijad. Monarhije se, takođe, takmiče i u Magrebu, Siriji, Libanu, Jemenu i Palestini, tj. gotovo na celoj teritoriji Velikog Bliskog Istoka, primećuje Evgenij Satanovskij:

- Ovo je borba za uticaj jedne ili druge države, jedne ili druge političke sile. Ovo je borba za ekonomske projekte. Između ostalog, nakon svrgavanja Gadafija, Katar i Saudijska Arabija su počele borbu za projekte u Africi vezanim za nasleđe libijskog diktatora. U Etiopiji, Salafidi su pretrpeli znatne gubitke. Saudijska Arabija je zatvorila celi niz velikih investicionih projekata, dok se Katar raširio.

Stručnjaci veruju da je zbacivanjem Mohameda Mursija zadat ozbiljan udarac Kataru. I to, ne samo u Egiptu, već u svim zemljama "arapskog proleća". Videvši da vlast "Braće" i njihovih pokrovitelja iz Katara nije toliko jaka, njihovi protivnici u drugim zemljama će krenuti u ofanzivu.

Artjom Kobzev,

 

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.