Katalonija, dijalog pre nezavisnosti

Izvor: RTS, 10.Okt.2017, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Katalonija, dijalog pre nezavisnosti

Katalonski lider Karles Pudždemon predložio je regionalnom parlamentu da odloži sprovođenje rezultata referenduma radi početka dijaloga sa Španijom. Njegovom predlogu prethodila serija razgovora sa predstavnicima međunarodne zajednice. Madrid saopštio da je neprihvatljivo "prećutno" proglašenje, a zatim eksplicitno suspendovanje nezavisnosti. Potpisana i, na nekoliko nedelja "zamrznuta" deklaracija o nezavisnosti. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Katalonski lider Karles Pudždemon zatražio je podršku za dijalog sa Madridom pre nego što Katalonija proglasi nezavisnost, navodeći da bi takav sled poteza bio odgovoran. Pudždemon je, takođe, rekao da postoji hitna potreba da se smanji napetost, kao i da će Katalonci razmotriti mogućnost međunarodnog posredovanja u procesu rešavanja krize u Španiji.

Pudždemon, od koga su radikalne pristalice katalonske nezavosnosti očekivale proglašenje nezavisnosti, ipak je prednost dao pokušaju da se politička kriza nastala posle nedavnog referenduma o nezavisnosti reši pregovorima sa Madridom.
Međutim, u prvom reagovanju španske vlade ističe se da je "neprihvatljivo prećutno proglasiti nezavisnost, a onda je suspendovati na eksplicitan način", prenosi AFP.
Katalonski lider je, tokom jednočasovnog govora, zatražio od katalonskog parlamenta da mu da mandat da proglasi nezavisnost Katalonije, ali je i zatražio da se suspenduju efekti proglašenja nezavisnosti kako bi počeo dijalog za Španijom.
"Danas, povlačimo odgovoran potez u korist dijaloga", rekao je katalonski lider.
Poslanici stranke CUP jedini nisu aplaudirali katalonskom lideru. Deo te stranke, Aran ocenio je Pudždemonov predlog kao "izdaju".
Neposredno pred početak Pudždemonovog govora, španski premijer Marijano Rahoj nagovestio je da će se pozvati na Član 155 Ustava, koji centralnoj vladi omogućava da preuzme kontrolu nad autonomnim regionom ukoliko taj region "ne ispunjava obaveze koje proističu iz Ustava i ostalih zakona, te ako deluje u suprotnosti sa interesima Španije".
"Nismo kriminalci i nismo ludi. Mi smo normalni ljudi... Nemamo ništa protiv Španije... Ovaj odnos ne funkcioniše godinama i sada je stanje neizdrživo", rekao je Pudždemon, koji je ove rečenice izgovorio na španskom jeziku, očigledno obraćajući se, pre svega, protivnicima katalonske nezavisnosti.

Situacija u Španiji, posle obraćanja katalonskog lidera, nije ni za jotu manje složena nego što je bila pre Pudždemonovog ulaska u parlament, pre svega jer ostaje nejasno šta će, u danima koji slede, učiniti lideri u Barseloni, ali i na koji će način uzvratiti vlasti u Madridu.
Neposredno posle referenduma, Pudždemon je obećao Kataloncima da će u roku od 48 sati proglasiti nezavisnost, ali je od toga odustao, čini se, zahvaljujući porukama koje su mu uoči zasedanja parlamenta preneli evropski zvaničnici, uključujući i predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska.
Tusk je upozorio Katalonce da "različitosti ne mogu i ne smeju voditi ka konfliktu, čije bi posledice bile loše i za Katalonce i za Španiju, ali i za ostatak Evrope".
Tokom Pudždemonog govora, na ulicama Barselone okupile su se hiljade pobornika nezavosnosti, a u centra grada i u okolini parlamenta bile su raspoređene brojne jedinice španske policije.
Nisu zabeleženi ozbiljniji incidenti.
Ovako je tekla sednica katalonskog parlamenta: 
20.12 - Pokret Aran, koji deluje u okviru CUP-a, ocenio je Pudždemonov predlog kao "izdaju". 
20.00 - Pudždemon je, tokom govora, zatražio od katalonskog parlamenta da mu da mandat da proglasi nezavisnost Katalonije, ali je i zatražio da se suspenduju efekti proglašenja nezavisnosti kako bi počeo dijalog za Španijom. Katalonski lider je, takođe, rekao da "vredi istražiti mogućnost međunarodnog posredovanja" kako bi se rešila kriza.
19.47 - Pudždemon je rekao da će pratiti želju naroda da Katalonija postane nezavisna država, ali i da predlaže da se odloži sprovođenje rezultata referenduma. "Danas, povlačimo odgovoran potez u korist dijaloga", rekao je katalonski lider. Poslanici stranke CUP jedini nisu aplaudirali katalonskom lideru.
19.39 - "Nismo kriminalci i nismo ludi. Mi smo normalni ljudi... Nemamo ništa protiv Španije... Ovaj odnos ne funkcioniše godinama i sada je stanje neizdrživo", rekao je Pudždemon na španskom jeziku.
19.30 - Katalonski lider govori već više od 20 minuta. I dalje nema naznake kakav bi mogao biti njegov plan. "Milioni stanovnika Katalonije smatraju da bi Katalonija trebalo da bude država", rekao je Pudždemon.
19.15 - Pudždemon se obraća parlamentu Katalonije. "Ovo nije samo domaće već i evropsko pitanje. Trenutak je ozbiljan i postoji urgentna potreba da smanjimo napetost", rekao je Pudždemon.
19.10 - Karles Pudždemon je ušao u salu katalonskog parlamenta.

19.04 - Španski mediji javljaju da razlog odlaganja leži u činjenici da se tekstu deklaracije, koju je Pudždemon nameravao da pročita, oštro protivi partija CUP, koja podržava nezavisnost Katalonije.
18.32 - Pudždemon je zatražio odlaganje zbog kontakata sa međunarodnim medijatorima, rekao je njegov portparol. Istovremeno, Madrid odbacio mogućnost posredovanja u procesu rešavanja krize u Kataloniji.
18.27 - Junkerova portparolka rekla da se predsednik Evropske komisije nije sastao sa Pudždemonom. Sala katalonskog parlamenta je trenutno prazna.
18.07 - Sve je spremno za obraćanje Karlesa Pudždemona. U sali katalonske skupštine popunjena polovina sedišta. Kako javlja Euronjuz, Pudždemon je na sastanku sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom. Početak sednice odložen za jedan sat.

17.45 - Španski premijer Marijano Rahoj nagovestio je da će se pozvati na Član 155 Ustava, koji centralnoj vladi omogućava da preuzme kontrolu kad autonomnim regionom ukoliko taj region "ne ispunjava obaveze koje proističu iz Ustava i ostalih zakona, te ako deluje u suprotnosti sa interesima Španije".

17.40 - Hiljade građana okupilo se ispred parlamenta u Barseloni iščekujući obraćanje Pudždemona.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Barselona na nogama: Obraćanje Karlesa Pudždemona

Izvor: Vesti-online.com, 10.Okt.2017

Katalonski lider Karlesa Pudždemon govori u regionalnom parlamentu, Na ulicama Katalonije prisutne su jake policijske snage. Španski premijer Marijano Rahoj najavio kontramere ukoliko Katalonija proglasi nezavisnost...19.30 - Katalonski lider govori već više od 20 minuta. I dalje nema naznake kakav...

Nastavak na Vesti-online.com...

Katalonska kriza, Madrid uzvraća udarac

Izvor: RTS, 11.Okt.2017, 12:39

Španski premijer Marijano Rahoj zatražio je od katalonskih vlasti da se izjasne da li su prošle noći proglasile nezavisnost Katalonije, što predstavlja prvi korak ka aktiviranju člana 155 španskog Ustava, prema kojem Madrid ima pravo da preuzme kontrolu nad autonomnim regionom ukoliko taj...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.