Kastro živ, Kuba se menja

Izvor: Politika, 23.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kastro živ, Kuba se menja

Na kubanskoj televiziji emitovana kaseta razgovora sa kubanskim vođom, snimljena istog dana, a ćelije KPK predlažu promene

Kubanska televizija emitovala je jednočasovni intervju sa obolelim liderom Fidelom Kastrom i demantovala nove glasine o njegovoj smrti. "Evo me" rekao je osamdesetjednogodišnji lider koji je pre trinaest meseci operisan od stomačnog krvavljenja, ali su detalji oko stanja njegovog zdravlja proglašeni državnom tajnom. Kastro je bled i mršav, ali deluje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zdravije nego na prethodnim snimcima. Obučen u trenerku u bojama kubanske zastave, u toku snimljenog razgovora nije ustajao sa stolice, kako je primećeno u analizama koje u američkim medijima prate svaku novu fotografiju ili snimak obolelog komunističkog vođe.

I za Kubance je ovaj razgovor predstavljao iznenađenje jer je najavljen samo nekoliko minuta pre nego što su prekinute redovne programske šeme. "Niko ne zna dan i sat kada će umreti", rekao je Kastro. Gledaocima je rečeno da je snimak napravljen u petak (21. septembra). Dokaz da nije izvučen iz nekog ranijeg arhiva pružio je sam Kastro. Pomenuo je pad dolara i čak izneo dnevni kurs američke valute u odnosu na evro, kao i dolarsku rekordno visoku cenu barela nafte. Citirao je i knjigu Alana Grinspena, bivšeg šefa američkih federalnih rezervi ("Uzavrelo vreme: avanture novog sveta"). Takođe je pomenuo svoj prethodni esej koji je objavljen u zvaničnom listu Komunističke partije Kine "Granmi" dva dana pre toga.

Otkako je 27. jula prošle godine operisan, Kastro se nije pojavio u javnosti, uprkos očekivanjima da će se to desiti prilikom nekih od manifestacija revolucionarnih godišnjica u Havani. Sve funkcije šefa države prebacio je na svog nešto mlađeg brata Raula, i ekipu od šest komunističkih funkcionera.

Kastro nije komentarisao promene na Kubi o kojima govore ovih dana analitičari sa lica mesta. U bazičnim ćelijama komunističke partije počele su kritike aktuelne prakse: članovi jedine dozvoljene stranke žale se na postojanje paralelnog kursa, nestašice, niska primanja, užasno stanje javnog prevoza i uslove stanovanja... Na pojedinim mestima, kako to oprezno javlja jedan od retkih nezavisnih izveštača koji još uživa novinarsku vizu, sa žalbi na svakodnevicu, prešlo se na predloge o "strukturalnim promenama". Manuel Vinsent, dopisnik madridskog "El paisa" primećuje da je na jednom fakultetu u Havani, grupa militantnih omladinaca KPK postavila pitanje o novoj reformi svojine u socijalizmu. U halama univerziteta mogu se čuti i predlozi o uvođenju privatne svojine za mala preduzeća, kako bi se podstakla proizvodnja. Čak su u "Granmi" objavljena pisma čitalaca koji se žale na loše stanje zdravstvenih usluga, dok se "naši lekari šalju u Venecuelu". Ova tema kao okosnica, Kastrovog prijateljstva sa venecuelanskim promoterom u socijalizam 21. veka, do sada nije smela da se dira. Socijalistička solidarnost, međutim podrazumeva i isporuku venecuelanske nafte Kubi i ostalim karipskim zemljama pod znatno nižim cenama.

Ugo Čaves bio je srećan što je na svom redovnom dnevnom TV programu imao priliku da objavi kako njegov prijatelj Fidel Kastro "upravo daje intervju" i kako se oporavlja. Ipak nije krio da je Kastro imao nove operacije, a da mu je transfuzijom promenjena gotovo cela krv. Kubanski vođa ovoga puta nije hteo da govori o zdravstvenim prognozama. Oprostio se od gledalaca upućujući im "zdušni zagrljaj" što je uobičajeno kada se od prijatelja rastaješ na duži period.

Z. Šuvaković

[objavljeno: 23.09.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.