Kastro i Kuba prkose Bušu

Izvor: Blic, 25.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kastro i Kuba prkose Bušu

Kuba je danas optužila američkog predsednika Džordža Buša da svojim govorom i apelom da se pomogne Kubancima u demokratskim promenama podstiče nasilje protiv komunističkih vlasti u toj zemlji.

"Nikada nas nećete naterati da klečimo", poručio je kubanski ministar spoljnih poslova Felipe Peres Roke, odgovarajući na Bušov govor u Vašingtonu, 15 meseci pošto je kubanski lider Fidel Kastro zbog bolesti vlast predao svom bratu Raulu.

Peres je ocenio da Buš, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je rekao da će sankcije SAD protiv Kube i dalje biti na snazi i koji je pozvao kubansku policiju i vojsku da se udruže kako bi otvorili Kubu prema višepartijskoj demokratiji, "poziva na nasilje".

"Kuba kategorički odbacuje podsticanje na nasilje i pozivanje na upotrebu sile", rekao je šef kubanske diplomatije na konferenciji za novinare u Havani. On je dodao da je Bušov govor odraz frustracija američkog predsednika zbog njegovih planova o "promeni režima" na Kubi, budući da se njegov predsednički mandat bliži kraju.

Kubanski ministar spoljnih poslova rekao je da Buš nema moralno pravo da zahteva promene na Kubi, posle krvoprolića u Iraku.

"Vi niste oslobodilac, gospodine Buš. Vi ste brutalni tlačitelj. Vaša vlada je napala, masakrirala i mučila u ime slobode", rekao je Peres, optužujući za neprijateljstvo američke vlade prema Kubi "Bušovu tiraniju", a ne američki narod, kome je poručio da će "doći dan kada će ga se osloboditi".

Američki predsednik pozvao je u sredu međunarodnu zajednicu da udruži snage kako bi se ubrzale promene na Kubi, u trenutku kada se, kako je rekao, "tropski gulag" Fidela Kastra bliži kraju.

„Došao je trenutak da podržimo kubanski narod koji traži slobodu. I došao je trenutak sa svet za sobom ostavi razlike i spremi se za tranziciju Kube ka budućnosti ispunjenoj slobodom i napretkom", rekao je juče Buš.

Buš je opsednut Kubom

„Buš je opsednut Kubom ", napisao je Kastro, koji se nedavno u jednom svom eseju obratio direktno lideru SAD: „Ne napadajte druge, ne pretite čovečanstvu nuklearnim ratom. Ljudi će se braniti, i u tom paklu svi ćemo izginuti”. Kastro, koji je privremeno ustupio vlast bratu Raulu u julu 2006, pošto je bio podvrgnut operaciji stomaka. On posle toga nije viđen u javnosti više od godinu dana, a ostaje neizvesno da li će se vratiti na položaj. Ekonomski embargo Vašingtona prema Kubi koji traje već više decenija blokira najveći deo trgovine između dve zemlje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.