Izvor: B92, 16.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kasparov protiv Putina

Moskva -- Šahovski velemajstor Gari Kasparov je na čelu opozicionog pokreta ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Za danas je najavljen veliki protest u Moskvi protiv Putina, kojeg su moskovske vlasti zabranile. Kasparov je rekao da će se protest ipak održati, kao i da je protestni marš uperen protiv korupcije u Kremlju i sve većeg broja autokratskih poteza Putina.

Inače, pre nekoliko dana u prostorije Kasparova je upalo više od deset agenata Federalne službe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bezbednosti koji su odneli dokumente i opremu. Istovremeno, aktivisti opozicije iz unutrašnjosti, koji su nameravali da doputuju danas na miting, tvrde da su im vlasti naložile da se jave u policiju.

Kada je napustio profesionalno bavljenje šahom, Kasparov je ušao u politiku. Trenutno vodi Ujedinjeni građanski front.

Kasparov je 1985. postao najmlađi svetski šampion u šahu i držao je titulu sve do 1993. Tokom ratova na prostoru bivše SFRJ Kasparov je podržavao Hrvatsku i BiH, gde je igrao i za klub Bosna, a zbog lobiranja je dobio i pasoš BiH.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.