Izvor: B92, 06.Jan.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kašmir: 30 povređenih u protestima

Šrinagar -- Najmanje 30 osoba je povređeno a oko 50 je uhapšeno u indijskom Kašmiru u sukobu policije i više stotina demonstranata protiv izraelske ofanzive na pojas Gaze.

Policija u Šrinagaru je bacila suzavac i koristila pendreke da bi rasterala ljutite demonstrante. Kašmirski muslimani krenuli su u šetnju tokom proslave praznika, ali se nekoliko verskih procesija pretvorilo u velike antiizraelske demonstracije u centru grada.

Okupljeni su izvikivali parole >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Mi smo uz Palestince" i "Dole Izrael" i nosili slike Sajeda Hasana Nasralaha, lidera libanske radikalne grupe Hezbolaha i iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Ali Hamneja.

Policijski zvaničnik je rekao da je skup narušio zakon o zabrani okupljanja više od pet ljudi.

Indijski Kašmir pretežno naseljavaju muslimani i uporište je militantnih separatističkih grupa koje se od 1989. godine bore protiv indijskih vlasti. U sukobima je život izgubilo oko 68.000 ljudi, mahom civila.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.