Izvor: Blic, 24.Avg.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karzai smenio dva oficira zbog poginulih civila

Avganistanski predsednik Hamid Karzai smenio je danas dva visoka oficira povezana sa vazdušnim napadom u petak pokrajini Herat kada je poginulo 89 civila.

Karzai je odmah osudio napad i kritikovao je američke snage u Avganistanu zbog "jednostranih operacija" u oblasti Šindand, ali je kasnije nagovestio da su za stravičan događaj delimično odgovorne i avganistanske snage, javili su svetski mediji.

Predsednik Avganistana je naredio momentalnu smenu generala Džalandara >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Šaha i lokalnog komandanta Abdula Džabara jer su "zapostavili svoje dužnosti i prikrivali podatke".

Dvojica visokih oficira su bili glavnokomandujući u provinciji Herat u trenutku američkog vojnog napada.

Prema prethodnim izveštajima, u oblasti Šindand poginulo je 76 civila, ali kasnije je rečeno da je broj mrtvih 89.

Američke snage u Avganistanu tvrde da je u njihovoj akciji ubijeno 25 talibanskih pobunjenika i pet civila, navodi Glas Amerike i dodaje da su te snage otvorile istragu o tvrdnjama o velikom broju civilnih žrtava.

Od početka godine, prema podacima UN, u Avganistanu je ubijeno skoro 700 civila. Od tog broja 255 su ubile jedinice avganistanske vlade i međunarodnih snaga, a ostale talibanski pobunjenici.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.