Del Ponte iznenađena presudom

Izvor: Mondo, 16.Nov.2012, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Del Ponte iznenađena presudom

Bivša glavna tužiteljka Karla del Ponte izjavila je u petak za HTV da je iznenađena oslobađajućom presudom. Obrad Kesić: "Postoji licemerje u međunarodnoj zajednici"

"Jutros sam primila informaciju o presudi i bila sam veoma iznenađena jer su Gotovina i Markač bili osuđeni u prvostepenom postupku. Bilo je to veliko, veliko iznenađenje. Nameravam pročitati sudsku presudu kako bih videla što je krenulo loše između prvostepene presude i žalbe", izjavila je ona. >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<

Politički analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić izjavio je večeras da ga ne iznenađuje slobađajuća presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču jer je Haški sud "od početka bio politički tribunal i nije učinio ništa da bi izgradio osnovu za pomirenje u regionu".

Kesić je Tanjugu rekao da ga više od toga šta su drugi radili da dođe do "ove farse i nepravde u tribunalu", zabrinjava ono šta je radila srpska politička elita, pa, kako kaže, danas Srbi mogu da budu poniženi i srpske žrtve marginalizovane.

"Za mene je najveća odgovornost na toj eliti i vlastima u Srbiji koje nisu ozbiljno shvatile šta se dešava u tribunalu, i ono što su mogli da naprave da bi štitili interese žrtava, već su se takoreći isključili iz celog procesa", smatra vašingtonski analitičar.

On je ocenio da ponašanje Srbije koja u prethodnom periodu nije poštovala samu sebe i gde je država non stop ponižavana, dovodi do ovakve situacije.

"Jednostavno nema rizika ni za Evropu ni za Ameriku da Srbi budu nezadovoljni. A ima konkretnih rizika u Hrvatskoj, gde smo videli mise, masovne demonstracije, pretnje šta bi se moglo desiti ako bi presuda bila drugačija", dodao je Kesić.

"Postoji licemerje u međunarodnoj zajednici, jer kad god su žrtve nesrbi uopšte se ne dovodi u pitanje njihov status žrtve a kada su u pitanju srpske žrtve, one ne zaslužuju ni da budu spomenute u izjavama kojima se komentariše odluka tribunala", rekao je Kesić u razgovoru sa dopisnikom Tanjuga.

Politički analitičar iz Vašingtona je upozorio da već postoje signali da će se u narednih nekoliko nedelja doneti slična presuda u Hagu kojom će biti oslobođen Ramuš Haradinaj.

(MONDO)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Del Ponte: Iznenađena presudim Gotovini i Markaču

Izvor: Blic, 16.Nov.2012

Bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte izjavila je za Dnevnik HTV da je iznenađena oslobađajućom presudom hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču...- Jutros sam primila informaciju o presudi i bila sam veoma iznenađena jer su Gotovina i Markač bili osuđeni u prvostepenom...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.