Karići bez veze i bez vize

Izvor: Politika, 17.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karići bez veze i bez vize

FBI istragu o vezama kongresmena i braće Karić prosledio ministarstvu pravde što se dešava samo ako su dokazi jaki

Prema izveštajima agencija
VAŠINGTON – Američki Federalni istražni biro (FBI) u poslednjih nekoliko meseci prikupio je dokaze koji republikanskog kongresmena Kurta Veldona povezuju s kršenjem zakona, tvrde mediji u Sjedinjenim Državama. Podsetimo, Veldon je navodno pod istragom, između ostalog, i zbog veza sa Bogoljubom Karićem i pokušaja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da za njega i njegovog brata Dragomira isposluje američku vizu. Braća Karić su još devedesetih godina zbog saradnje sa Slobodanom Miloševićem stavljena na "crnu listu" osoba kojima je zabranjen ulazak u SAD, a ta zabrana nije ukinuta do danas. U međuvremenu neki drugi Miloševićevi saradnici skinuti su sa "crne liste", a Karići su na njoj ostali.

Američki mediji navode da nije izvesno da će sadašnja istraga dovesti do krivičnih prijava ili optužnice i da je moguće da se ne dogodi ništa. Ali tvrde i da je FBI istragu prosledio ministarstvu pravde, što se dešava samo ako su dokazi koje je prikupio osnovani.

Kongresmen Veldon juče je preko posrednika izjavio da je vest o istrazi protiv njega "suluda". "Postoji li istraga u ministarstvu pravde? Odgovor je 'ne'. Kurt ne zna ništa o tome, njegov šef kabineta ne zna ništa o tome, a ni ja ne znam ništa. Mislim da bismo sigurno čuli da postoji", izjavio je Veldonov advokat Vilijam Kanfild. Advokat Kanfild, koji je zastupao kongresmena kad je o istom slučaju raspravljao i etički komitet Kongresa pre dve godine, kaže da Veldon nije obavešten o istrazi FBI i da je uveren da takva istraga ne postoji.

Kurt Veldon je uticajni član američkog zakonodavnog tela, potpredsednik je Odbora za oružane snage u Kongresu i aktivan je u američkoj spoljnoj politici. Trenutno je zauzet predizbornom kampanjom za novembarske izbore, a u jugozapadnim predgrađima Filadelfije, gde mu je baza, za sada je u anketama izjednačen sa kandidatom Demokratske stranke. Vest o istrazi mogla bi da košta reizbora.

Istraga o poslovima kongresmena Veldona, prema navodima američkih medija, usredsređena je na savetodavnu firmu koju su osnovali njegova kćerka Karen Veldon i njegov bliski saradnik Čarls Sekston. Firma "Solušens nort Amerika" veoma brzo se probila u vrh u svom sektoru, a za to osim drugih poslova (pre svega sa Rusima) može da zahvali i ugovoru sa Fondacijom "Braća Karić". Karići su bili treći inostrani klijent "Solušensa", a Veldon je do ugovora za firmu svoje kćerke došao pošto je zatražio američke vize za Dragomira i Bogoljuba Karića.

Fondacija "Braća Karić", prema američkim podacima (svaka firma koja dobija novac za zastupanje stranaca mora da se prijavi u američkom ministarstvu pravde), dobijala je 20.000 dolara mesečno. Ugovorom je precizirano da novac služi za pomoć u humanitarnom radu, kao i za osnivanje ogranka Fondacije u SAD. "Solušens" je potom platio više od 2.300 dolara Majku Konalenu, koji je u to vreme bio Veldonov šef kabineta, da otputuje u Beograd. Prema dokumentaciji, taj put odobrio je sam kongresmen, ali je Konalen troškove naplatio od "Solušensa", jer članovi Kongresa i njihovi pomoćnici ne smeju da primaju novac od stranaca.

"Los Anđeles tajms" navodi reči Majka Konalena da je "toliko često zvao Stejt department tražeći vize za braću Karić da više nije ni morao da kaže zašto zove". Konalen kaže da je iznenađen vešću o istrazi ministarstva pravde, ali nije želeo da je komentariše.

V. R.

[objavljeno: 17.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.