Izvor: B92, 28.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karakas vs. Davos

Karakas, Davos -- U toku su dva različita skupa - svetskih ekonomskih lidera u Davosu i socijalno nastrojenih država u Karakasu.

Predsednik Venecuele Ugo Čavez nazvao je američku vladu nemoralnim carstvom. On je u govoru pred hiljadama aktivista na Svetskom socijalnom forumu u Karakasu koristio teške reči, nazvavši američku administraciju perverznim, ubilačkim, genocidnim, nemoralnim carstvom, a Džordža Buša najvećim teroristom na svetu.

Čavez je zapretio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << hapšenjem svakom američkom zvaničniku koji bude uhvaćen u prikupljanju podataka o venecuelanskoj vojsci. On je to upozorenje uputio samo nekoliko sati pošto je njegov potpredsednik Hose Vinsent Rangel optužio zvaničnike u američkoj ambasadi da su od nekoliko venecuelanskih pomorskih zvaničnika pribavljali poverljive vojne podatke za potrebe Pentagona.

O optužbama za špijunažu govorio je prvi put od pojavljivanja takvih optužbi ranije ove sedmice. "Upravo smo otkrili jedan slučaj, još jedan slučaj špijunaže", rekao je Čavez. "Upozoravam vladu SAD: sledeći put kada otkrijemo vojnika ili zvaničnika - ali pre svega američke vojnike - kako pokušavaju da dobiju informacije o našim oržanim snagama, stavićemo ih u zatvor", upozorio je predsednik Venecuele.

Čavez je često optuživao vladu SAD za špijunažu i da priprema zaveru za njegovo zbacivanje sa vlasti, što je Vašington demantovao.

Bil Gejts borbe protiv tuberkuloze

Trećeg dana Svetskog ekonomskog foruma u Davosu pažnju su skrenule ličnosti van sveta politike.Vlasnik Majkrosofta Bil Gejts predstavio je desetogodišnji plan suzbijanja tuberkuloze u okviru koga će dati 900 miliona dolara. Gejts, koji važi za najbogatijeg čoveka sveta, izjavio je da će utrostručiti novac koji daje za borbu protiv tuberkuloze i apelovao da još zemalja i ljudi učini isto.

Fondacija "Bil i Melinda" će u te svrhe odvojiti 900 miliona dolara, što je tri puta više sredstava nego što je ta Fondacija odvajala do sada. "Tuberkuloza je vrlo opasna bolest", rekao je Gejts i podvukao da će biti potrebno da "svi mi - privatni sektor, farmaceutske kompanije, filantropi i vlade zemlja koje su suočene sa ovom bolešću - učinimo isto".

Predsednik Nigerije Olusegun Obasandžo i britanski ministar finansija Gordon Braun pozvali su svetske lidere da podrže novi akcioni plan Svetske zdravstvene organizacije, koji za cilj ima da zbrine 50 miliona obolelih od tuberkuloze i spreči 14 miliona novih žrtava u narednih 10 godina.

SZO veruje da bi taj projekat mogao globalno da suzbije tuberkulozu, ali bi sprovođenje plana ukupno koštalo oko 56 milijardi dolara tokom naredne decenije, od čega 47 milijardi za kontrolu bolesti i devet milijardi za istraživanja na polju novih lekova i vakcina. To je za oko 31 milijardu više od sredstava koja se trenutno izdvajaju za finansiranje projekta.

Od tuberkuloze, koja najviše pogađa Afriku i Aziju, dnevno umre 5.000 ljudi.

Džolijeva razočarana

Američka glumica Anđelina Džoli, koja učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, razočarana je zbog toga što SAD još nisu ratifikovale povelju UN o pravima deteta.

"Ponižena sam time što SAD nisu zvanično ratifikovale tu konvenciju, kazala je Anđelina Džoli, koja je ambasador dobre volje Visokog komesarijata UN za izbeglice. SAD su ovu konvenciju potpisale 1995. ali su, pored Somalije, jedina zemlja koja je nije ratifikovala. "Kao Amerikanka mislim da je to strašno, mislim da bi Kongres morao da ratifikuje konvenciju", naglasila je Anđelina Džoli.

Anđelina je učesnicima foruma u Davosu poručila da se treba više koncentrisati na prave probleme u svetu. "Treba pratiti Darfur, treba gledati šta se dešava na terenu, treba pratiti Nepal, Avganistan", kazala je američka glumica. Džolijeva (30), koja je već četiri godine ambasador UNHCR-a, obišla je dvadesetak siromašnih zemalja, među kojima Kambodžu, Šri Lanku, Obalu Slonovače, Jordan i Tajland.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.