Karadžićima oduzeti lične karte i pasoši

Izvor: Politika, 11.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karadžićima oduzeti lične karte i pasoši

Od našeg stalnog dopisnika
Banjaluka, 10. januara – Na osnovu naredbe visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Miroslava Lajčaka policija Republike Srpske oduzela je danas na Palama lične karte i pasoše članovima najuže porodice haškog optuženika dr Radovana Karadžića, potvrdila je novinarima Tamara Marić, portparol republičkog Ministarstva unutrašnjih poslova. Lični dokumenti, dodala je ona, oduzeti su Karadžićevoj supruzi dr Ljiljani Zelen-Karadžić, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << njihovom sinu Aleksandru, kćerki Sonji i njenom mužu Branislavu Jovičeviću. Njima su date nove lične karte, s kojima se mogu kretati po BiH, ali s kojima ne mogu prelaziti granicu. O ovim merama, rekla je Tamara Marić, obaveštene su sve službe bezbednosti u BiH i susednim zemljama.

Povodom oduzimanja ličnih karata i pasoša porodici Radovana Karadžića, saopštenjem se oglasila i Kancelarija visokog predstavnika. U njemu je, pored ostalog, navedeno da je Lajčak izdao nalog "na zahtev Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i u tesnoj saradnji sa relevantnim domaćim agencijama za sprovođenje zakona". U saopštenju Kancelarije visokog predstavnika je rečeno i to da su sva lica kojima su oduzeti lični dokumenti pod istragom "u vezi sa njihovom ulogom u mreži pomagača Radovana Karadžića", zbog čega im je zabranjen ulazak u zemlje Evropske unije i blokirani računi u bankama.

Lajčak je podsetio na to da je punu saradnju sa Haškim tribunalom postavio kao svoj "najviši prioritet", a mere koje je preduzeo protiv supruge, dece i zeta Radovana Karadžića ocenio je kao korake koji se nadopunjuju sa onima koje su preduzeli domaći organi vlasti i koji treba da dovedu do hapšenja svih haških optuženika "i razbijanje mreže njihovih pomagača".

Svi naši pokušaji da stupimo u kontakt sa članovima porodice Karadžić bili su uzaludni, jer se na telefon u kući dr Ljiljane Zelen-Karadžić niko nije javljao, a njihovi mobilni telefoni su bili isključeni. Inače, Karadžići već godinama uporno tvrde da nemaju nikakvog kontakta sa Radovanom Karadžićem. Početkom decembra Ljiljana Zelen-Karadžić je našem listu rekla: "Porodica godinama nema nikakvog kontakta sa Radovanom." Sonja Karadžić-Jovičević je više puta javno isticala da ona, njena majka i brat ništa ne znaju o bivšem predsedniku Republike Srpske, koji se krije od kraja 1999. godine. Ona je objašnjavala da članovi porodice znaju da su stalno pod prismotrom domaćih i stranih bezbednosnih službi i da bi svaki njihovog kontakt sa Radovanom Karadžićem bio putokaz ka njegovom skrovištu. Zbog toga, objašnjavala je Sonja Karadžić-Jovičević, članovi njegovo porodice – i kada bi mogli – ne bi hteli da uspostave bilo kakvu vezu s njim.

Početkom ove godine, posle jednog od brojnih upada snaga NATO-a u kuću Sonje Karadžić-Jovičević, ona je izjavila da su vojnici odneli kutije sa stvarima koje su joj i ranije oduzimali, a zatim vraćali. Ona je tada rekla da više i ne raspakuje kutije u kojima joj vojnici NATO-a, posle pregleda, vrate stvari, jer je već naučila da će, kada sledeći put dođu, odneti te iste stvari i, posle pregleda u svojoj bazi u Butmiru, opet ih joj vratiti.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.