Kandidat za predsednika SAD: Podržao bih Izrael ako napadne Iran

Izvor: Blic, 29.Jul.2012, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kandidat za predsednika SAD: Podržao bih Izrael ako napadne Iran

Kandidat republikanaca za predsednika SAD Mit Romni bi podržao Izrael ako odluči da upotrebi vojnu silu da zaustavi Iran u razvoju nuklearnog oružja, izjavio je novinarima njegov visoki savetnik Dan Senor.

"Ako Izrael odluči da preduzme akciju sam, kako bi zaustavio Iran od razvoja te sposobnosti, guverner bi poštovao takvu odluku", rekao je Senor novirima koji prate Romnija u poseti jevrejskoj državi.

Ova izjava data je pred planirane sastanke Romnija u Jeruslimu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << s izraelskim liderima i razlikuje se od pokušaja američkog predsednika Baraka Obame da odvrati Izrael od preventivnog napada, navodi Rojters.

Senor je kazao novinarima da Romni veruje da se pretnja od Irana priblizava putem koji uključuje dva roka.

Jedan su nastojanja Irana da razvije nuklerno oružje, što ta zemlja poriče i drugi je sposobnost da se probije iranska odbrana pre nego što se ona ojača tako da bude imuna napade.

U govoru u Izraelu, bivši guverner Masacusetsa, planira da kaže kako je agresivni pristup Teheranu potreban radi zaštite od pretnje samom postojanju jevrejske države, najbližem savezniku SAD u haotičnom Bliskom istoku.

"Kada iranski lideri poriču holokaust ili govore o brisanju te zemlje sa mape, samo naivni će to odbaciti kao praznu priču", kazaće Romni.

On se najpre danas sastaje s Netanijahuom, a potom s predsednikom Izraela Šimonom Peresom, liderima opozicije i palestinskim premijerom Salamom Fajadom.

Romni je više puta napadao ono što je nazvao Obaminom slabom i dezorijentisanom bliskostičnom politikom.

U januaru je rekao da je Obama "bacio Izrael pod autobus" definišući granice iz 1967. kao početnu tačku pregovora s Palestincima.On je obaćao i oštrije sankcije prema Iranu.

Ova, četvrta, Romnijeva poseta Izraelu uveliko se smatra naporom da zadobje porizraelske glasače u SAD i Jevreje i evangeliste od kojih mnogi nisu zadovoljni Obaminom politikom na Bliskom istoku.

Povezane vesti: Izrael: Ne znamo za američki plan napada Harec: SAD obavestile Netanjahua o planu za napad na Iran Romni: Ne treba isključiti američki napad na Iran Jehuda Barak: Nuklearni Iran opasniji od izraelskog udara Iran ponovo preti Izraelu da će ga zbrisati s lica zemlje u slučaju napada

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.