Kandidat za predsednika EU  voli haiku poeziju

Izvor: Blic, 17.Nov.2009, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kandidat za predsednika EU voli haiku poeziju

Belgijski premijer Herman van Rompuj kandidat je s najvećim šansama da bude izabran za prvog stalnog predsednika EU na samitu koji treba da se održi u četvrtak u Briselu. Lider desnog centra važi za dobrog pregovarača koji ume da se našali na svoj račun, što mu je pomoglo da održi na okupu ćudljivu koalicionu vladu.

Međutim, ukoliko se njegova kandidatura pokaže uspešnom, to može da znači lošu vest za problematičnu koaliciju partija koje govore holandskim i francuskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jezikom koja bi mogla da se raspadne bez njegove čvrste ruke.

U jezički podeljenoj Belgiji njega vide kao snagu koja ujedinjuje i čoveka koji ima nepristrasan pristup u rešavanju konflikata, što predstavlja veštinu koja će mu dobro doći ukoliko bude postavljen na funkciju predsednika EU. Čini se da ovaj uzdržani lider ima podršku i Francuske i Nemačke, dok vlada Velike Britanije želi da na ovom mestu vidi bivšeg premijera Tonija Blera.

Van Rompuj (62) je malo poznat van Belgije i do sada je prisustvovao na samo dva evropska samita. Političar veteran partije Flamanskih hrišćanskih demokrata u početku se opirao mestu premijera. Zamenio je Iva Leterma, koji je dao ostavku usred finansijskog skandala prošlog decembra, posle samo devet meseci provedenih na toj poziciji.

Napisao je nekoliko knjiga, uglavnom socijalne i političke tematike, a takođe vodi i blogove i piše haiku poeziju. Za njega se priča da ponekad ima običaj da tokom nekog političkog sastanka napiše kratku pesmu u stilu japanske haiku poezije i poznat je po tome što voli da prisutnima pročita šta je napisao.

Moguće odlaganje odluke

Mihael Špindeleger, ministar spoljnih poslova Austrije, smatra da bi odluke o postavljanju najviših funkcionera EU mogle biti odložene. „Ukoliko ne bude postojao dogovor, a trenutno izgleda da bi mnogo toga bilo blokirano, onda ćemo morati o tome da razgovaramo u petak ili, što je moguće, da to pitanje odložimo", rekao je Špindeleger i dodao da još ništa nije odlučeno i da je do četvrtka „sve otvoreno".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.