Kandahar: Talibani poraženi posle dvodnevne bitke

Izvor: Vesti-online.com, 09.Maj.2011, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kandahar: Talibani poraženi posle dvodnevne bitke

U Kandaharu, na jugu Avganistana, snage bezbednosti su uspele da likvidiraju talibane, zabarikadirane u jednom hotelu, čime je okončan njihov dvodnevni napad na vladine ustanove u ovom gradu, rekli su avganistanski zvaničnici. Prema njihovim rečima, ukupno 25 talibana je ubijeno u Kandaharu, otkako su oni u subotu napali policijsku stanicu i štab jedne od obaveštajnih službi - koristeći obližnji hotel kao bazu.

Tokom dvodnevnih borbi poginula su i dva pripadnika avganistanskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << snaga bezbednosti, a ukupno 40 ih je ranjeno. Devet talibana je poginulo tako što su sami sebe digli u vazduh, detoniravši eksploziv kojim su bili opasani.

Kandahar je ekonomski centar južnog Avganistana, i rodno je mesto ekstremističkog talibanskog pokreta, koji je upravljao ovom zemljom od sredine devedesetih do 2001. godine.

Napad na Kandahar najambicioznija je akcija talibana otkako su oni prošlog meseca najavili prolećnu ofanzivu protiv snaga NATO.

Komandant američkih snaga u Avganistanu Dejvid Petreus (David Petraeus) rekao je da je NATO očekivao da će talibani pokušati nešto spektakularno i dodao da su avganistanske trupe uspele da se sa napadačima u Kandaharu izbore "staloženo i umešno".

Talibani su krenuli u napad u subotu oko podneva, a bitka je uveče privremeno utihnula, da bi sledećeg dana bila obnovljena kada su snage bezbednosti krenule u čišćenje hotela od ekstremista.

Bitka je završena tako što su avganistanske snage bezbednosti ubile jednog od dvojice preostalih talibana u hotelu, dok je drugi digao sebe u vazduh, rekao je portparol vlade provincije Kandahar.

Četiri talibana su zarobljena, a prema rečima ekstremista, u napadu ih je učestvovalo preko stotinu. Cilj akcije je bio da se zauzme ceo Kandahar.

NATO procenjuje da je u napadu učestvovalo između 40 i 60 talibana. Talibani su 30. aprila rekli da počinje njihova prolećna ofanziva.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ugušena "prolećna ofanziva" talibana

Izvor: RTS, 09.Maj.2011

Vojnici u Avganistanu uspeli da pokore talibane koji su izveli seriju napada na državne institucije u Kandaharu. Ubijeni i ektremisti koji su se nalazili u hotelu koji je služio kao baza. ..Avganistanska vojska uspela je da zaustavi seriju talibanskih napada na državne institucije u Kandaharu, najvećem...

Nastavak na RTS...

TALIBANI PORAŽENI U KANDAHARU POSLE DVODNEVNE BITKE

Izvor: Kurir, 09.Maj.2011

KANDAHAR - U Kandaharu, na jugu Avganistana, snage bezbednosti su uspele da likvidiraju talibane, zabarikadirane u jednom hotelu, čime je okončan njihov dvodnevni napad na vladine ustanove u ovom gradu, rekli su avganistanski zvaničnici...Prema njihovim rečima, ukupno 25 talibana je ubijeno u Kandaharu,...

Nastavak na Kurir...

Kandahar: Talibani poraženi posle dvodnevne bitke

Izvor: TvojPortal.com, 09.Maj.2011

(vesti online) U Kandaharu, na jugu Avganistana, snage bezbednosti su uspele da likvidiraju talibane, zabarikadirane u jednom hotelu, čime je okončan njihov dvodnevni napad na vladine ustanove u ovom gradu, rekli su avganistanski zvaničnici. Prema njihovim rečima, ukupno 25 talibana je ubijeno u...

Nastavak na TvojPortal.com...

Avganistanske snage pobile pobunjenike

Izvor: Glas javnosti, 10.Maj.2011, 07:21

KANDAHAR - Avganistanske snage bezbednosti ubile su poslednja dva pobunjenika koji su se zatvorili u hotelu u Kandaharu, čime su okončani dvodnevni sukobi u kojima je poginulo 27 osoba, saopštili su zvaničnici...Sukobi su počeli u subotu oko podne, kada su talibani izveli seriju napada na zgrade...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.