Kanadska policija počela da hapsi demonstrante

Izvor: VOA, 18.Feb.2022, 18:08

Kanadska policija počela da hapsi demonstrante

Kanadska policija počela je u petak da hapsi demonstrante, u pokušaju da okonča saobraćajnu blokadu glavnog grada koja traje već tri nedelje, a koju su izazvale stotine kamiondžija ogorčenih zbog restrikcija uvedenih da bi se sprečilo širenje kovida 19. Policajci su išli od jednog do drugog kamiona, prikolice i drugih vozila parkiranih na ulicama Otave. Neki demonstranti su se sami predali i odvedeni su u pritvor, saopštila je policija. Neki su odvedeni u lisicama. Jedna uhapšena osoba nosila je transparent koji je glasio: "Uvedite obavezu slobode." Mnogi od demonstranata su i dalje prkosni. "Sloboda nikada nije bila besplatna. Pa šta ako nas stavljaju u lisice i vode u zatvor?", pitao je kamiondžija Kevin Homand iz Montreala.  Policija je načinila prvi korak da okonča kamiondžijsku "okupaciju" Otave u četvrtak uveče, kada je uhapsila dvojicu ključnih lidera protesta. Takođe je zatvorila veći deo centra grada da bi sprečila da ljudi iz drugih mesta dolaze u pomoć demonstrantima iz takozvanog "konvoja slobode." Prestonica je bila poslednje uporište protesta posle tri nedelje demonstracija i blokada koje su zatvorile granične prelaze sa SAD, nanele ekonomsku štetu obema zemljama, i stvorile političku krizu za premijera Džastina Trudoa.  Takođe je narušena kanadska reputacija zemlje u kojoj vlada izuzetna učtivost, a neki protivnici demonstracija za to krive uticaj Sjedinjenih Država.  Tokom proteklih nedelja, vlasti su oklevale da reaguju protiv brojnih demonstranta širom zemlje, iz straha od izbijanja nasilja. Demonstracije su privukle desničare i veterane, od kojih su neki naoružani. Nakon što su policija i vlada optuženi da su dozvolili protestima da se rašire i ojačaju, Trudo se u ponedeljak pozvao na Zakon Kanade o vanrednim situacijama, koji je vlastima dao vanredna ovlašćenja da proglase blokade ilegalnim, šlepuju kamione, uhapse vozače, suspenduju im dozvole i zamrznu bankovne račune.   Okupacija kamiondžija je razljutila mnoge stanovnike Otave, koji su se žalili da ih na ulicama vređaju i zastrašuju, a neki su dobili sudski nalog da se prekine neprekidno trubljenje kamiondžija.  Demonstracije vozača kamiona, prikolica i pokretnih kuća širom zemlje prvo su se fokusirale na zahteve za obaveznu vakcinaciju kamiondžija koji ulaze u zemlju, da bi zatim prerasle u širi napad na pandemijske mere koje je uvela Trudoova vlada. Najveća granična blokada, na mostu Ambasador između Vindzora, Ontarija i Detroita, poremetila je industriju automobilskih delova i transport delova između dve zemlje. Kanadske vlasti su probile blokadu prošlog vikenda i uhapsile nekoliko desetina demonstranata. Poslednja blokada granice, u Manitobi, na granici sa Severnom Dakotom, mirno je okončana u sredu. Demonstranti su dobili verbalnu podršku i donacije konzervativaca u SAD. 

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

U Otavi uhapšeno 70 demonstranata protiv anti-kovid mera

Izvor: Danas, 18.Feb.2022

Kanadska policija saopštila je danas da je privela 70 demonstranata od početka svoje velike operacije da raščisti ulice glavnog grada Otave paralisane tri nedelje zbog demonstracija protiv anti-kovid mera.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.