Kanada: Trudo aktivirao ovlašćenje za vanredne situacije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Feb.2022, 08:20

Kanada: Trudo aktivirao ovlašćenje za vanredne situacije

Kanadski premijer Džastin Trudo aktivirao je danas ovlašćenja za vanredne situacije da bi ugušio proteste vozača kamiona i drugih koji su paralisali prestonicu Otavu i blokirali granične prelaze zbog kovid ograničenja.

Pozivajući se na kanadski zakon o vanrednim situacijama, koji saveznoj Vladi daje široka ovlašćenja da uspostavi red, Trudo je isključio upotrebu vojske, preneo je AP.

On je izneo uveravanja da će hitne mere "biti vremenski ograničene, geografski >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ciljane, kao i razumne i proporcionalne pretnjama na koje treba da odgovore".

"Ove blokade su nezakonite, a ako još uvek učestvujete, vreme je da idete kući", izjavio je Trudo nakon virtuelnog sastanka sa liderima provincija u zemlji.

Više od dve nedelje, stotine, a ponekad i hiljade demonstranata u kamionima i drugim vozilima, nalazili su se na ulicama glavnog grada Otave protestujući zbog obavezne vakcinacije kamiondžije i drugih mera uvedenih radi sprečavanja širenja kovid-19 i osuđujući Trudoovu vladu.

Učesnici takozvanog "konvoja slobode", takođe, su blokirali više graničnih prelaza između SAD i Kanade.

Odblokiran granični prelaz između SAD i Kanade

Najprometniji granični prelaz između SAD i Kanade, most "Ambasador", ponovo je otvoren, nakon gotovo jednonedeljne blokade demonstranata koji se protive ograničenjima povezanim sa kovidom-19.

"Most Ambasador je sada potpuno otvoren i ponovo je omogućen slobodan protok trgovine između kanadske i američke privrede", navodi se u saopštenju kompanije "Detroit internešnel bridž" koja je operater ovog mosta, a prenosi agencija AP.

Most je, kako je saopšteno, ponovo otvoren za saobraćaj sinoć u 23 časa po lokalnom vremenu, navodi američka agencija, podsećajući da se preko ovog prelaza odvija 25 odsto ukupne trgovine između dve zemlje.

Blokada na kanadskoj strani poremetila je poslovanje u obe zemlje, pri čemu su pojedini proizvođači automobila bili primorani da zatvore nekoliko fabrika za sklapanje auto-delova.

Policija u kanadskom gradu Vindzoru je saopštila juče da je više od 20 ljudi mirno uhapšeno, da je sedam vozila odvučeno i pet zaplenjeno dok su policajci "čistili" poslednje demonstrante u blizini mosta, koji povezuje ovaj grad sa američkim gradom Detroitom.

U međuvremenu, protest u Otavi je paralisao centar grada, razbesneo stanovnike koji su nezadovoljni nereagovanjem policije i izvršio sve veći pritisak na premijera DŽastina Trudoa.

Demonstracije su "odjeknule" širom Kanade, a slični konvoji su uočeni i u Francuskoj, na Novom Zelandu i u Holandiji.

I američko ministarstvo za unutrašnju bezbednost je upozorilo da bi u toj zemlji moglo doći do sličnih protesta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Policija "počistila" demonstrante: odblokiran most Ambasador

Izvor: B92, 14.Feb.2022

Najprometniji granični prelaz između SAD i Kanade, most “Ambasador", ponovo je otvoren, nakon gotovo jednonedeljne blokade demonstranata...“Most Ambasador je sada potpuno otvoren i ponovo je omogućen slobodan protok trgovine između kanadske i američke privrede”, navodi se u saopštenju kompanije“Detroit...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.