Kameron igra na kartu ekonomije uoči ključnih izbora

Izvor: Press, 02.Jan.2015, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kameron igra na kartu ekonomije uoči ključnih izbora

Britanski premijer Dejvid Kameron od danas je krenuo sa jačom kampanjom uoči parlamentarnih izbora 7. maja, ističući zasluge njegove Konzervativne partije za jačanje britanske ekonomije.
Konzervativci su krenuli sa postavljanjem bilborda duž puteva sa britanskom zastavom i porukom - "Ostanimo na putu jače ekonomije".
Analitičari smatraju da će Kameron pokušati da iskoristi jaku konkurentnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << britanske privrede za pobedu na izborima za koje se očekuju da će doneti partijama najtesniju razliku u novijoj britanskoj istoriji.
Istraživanja pokazuju da Kameronova Konzervativna partija zaostaje za Laburističkom, a u podršci birača približava im se i antievropska Partija nezavisnosti Britanije (UKIP), što izbore čini krajnje neizvesnim.
Laburisti optužuju Kameronovu vladu za uzimanje pozajmica više nego što je bilo planirano, za rast cena hrane, grejanja, a dovede u sumnju i tvrdnju premijera da je vlada dovela nacionalni dug pod kontrolu, prenosi Rojters.

Podaci govore da je sa Kameronom na čelu, Britanija uspela posle najnižeg ekonomskog pada posle Drugog svetskog rata da se uzdigne i zabeleži najbrži privredni rast od bilo koje napredne ekonomije.
Pad cena nafte pomogao je da se nivo inflacije, koja je gutala plate zaposlenih u poslednjih pet godina Kameronovog mandata, spusti na najniži nivo u poslednjih 12 godina, navodi agencija.
Konzervativna partija sada tvrdi da jedino ona "može da završi posao", dok laburisti odgovaraju da nameravaju da, u slučaju pobede na izborima, smanje deficit na mnogo pravedniji način.
"Kameron kaže da će se izbori ticati ekonomske kompeticije. Ali, nema kompeticije ako pozajmite više od 200 milijardi funti od planiranog zbog vašeg neuspeha da oporavite ekonomiju i to osećaju svi zaposleni", napisao je ekonomski stručnjak Laburističke partije Eb Bol za "Gardijan".
Izbori u Britaniji privlače pažnju međunarodne javnosti više nego inače imajući u vidu da je zemlja "preživela" referendum o otcepljenju Škotske u novembru, ali još više jer je Kameron obećao da će u slučaju pobede njegovih konzervativaca organizovati referendum o ostanku Britanije u EU, i to najkasnije do kraja 2017. godine.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.