Kameron: Škoti, biće ovo bolan razvod! Nemojte se prodati za san koji će nestati!

Izvor: Press, 15.Sep.2014, 21:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kameron: Škoti, biće ovo bolan razvod! Nemojte se prodati za san koji će nestati!

"Glava, srce i duša - želimo da ostanete (u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva). Glas "Da" biće kraj zemlje koju svi mi zovemom domovinom, a izgradili smo je svi zajedno", rekao je Kameron tokom posete Aberdinu centru škotske naftne industrije. 

U svom, ubedljivo, najsnažnijem govoru uoči referenduma u četvrtak, 18. septembra Kameron je naveo da će, ukoliko se Škoti odluče za nezavisnost, to biti bolan razvod.

"Nema vraćanja na staro, nema reprize. To je odluka jednom >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << za svagda", rekao je Kameron, prenela je agencija AFP.

Kameron je upozorio da bi pobeda glasa "Da" ugrozila penzije i valutu koju Škoti koriste, razbila britanske oružane snage i postavila granice između Engleske i Škotske koja se možda neće lako prelaziti.

PROČITAJTE JOŠ:
Škotska spremna za nezavisnost, ali nema rešenje za valutu!
Finci strahuju od "horor scenarija"? Sankcije Rusije već im se obile o glavu!
Dejvid Bekam apelovao na Škote da ne izaberu nezavisnost
   
Britanski premijer je naveo da je "škotska pronezavisna vlada (vladajuće Škotske nacionalne partije) iscrtala budućnost koja je isuviše dobra da bi bila istinita" i Kameron je dodao da "ne želi da narod Škotske bude prodat za san koji će nestati".
Premijer Velike Britanije doputovao je u svoju poslednju posetu Škotskoj uoči referenduma u nadi da će uticati na povećanje broja onih koji su protiv otcepljenja, pošto su tabori "za" i "protiv" otcepljenja Škotske od Velike Britanije utrkuju u pridobijanju glasova neopredeljenih, dok istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je trka više nego tesna.

Procenjuje se da je, od više od četiri miliona registrovanih glasača se neodlučno njih oko 500.000 ljudi, navodi Rojters. 

Održavanje referenduma dogovoreno je Edinburškim sporazumom koji su potpisali 15. oktobra 2012. godine Aleks Salmond, prvi ministar Škotske i Kameron, premijer Ujedinjenog Kraljevstva.

Iako su sva ustavna pitanja pod nadležnošću vlade u Londonu, ovim sporazumom su na vladu u Edinburgu prenesene privremene nadležnosti koje joj omogućavaju da održi legalni referendum, koristeći mehanizam predviđen Odeljkom 30 Zakona o Škotskoj iz 1998. godine.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.