Izvor: RTS, 13.Avg.2020, 12:54

Kamala Haris nije prva Afroamerikanka predložena za potpredsednika SAD, već ova žena

Vest da je demokratski kandidat za predsednika SAD Džo Bajden odabrao Kamalu Haris za potpredsednicu odjeknula je planetom. Najpre zbog navoda da je ona "prva Afroamerikanka predložena za tu poziciju", što su citirali mediji širom sveta. To, međutim, nije istina.
Prva žena u istoriji SAD koja je predložena za potpredsednika je Šarlota Bas, i to pre više od pola veka.

Šarlota Bas bila je politička aktivistkinja i novinarka, prva Afroamerikanka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koja je bila vlasnica nekog lista. Reč je o listu Kalifornija igl.
Ona je bila kandidat za potpredsenika dok je u trci za predsednika bio Vinsent Hejlinen ispred Progresivne partije 1952. godine.
"Ovo je istorijski trenutak za politički život u Americi. Istorijski za mene, moje ljude, za sve žene. Prvi put u istoriji nacije, jedna politička partija izabrala je crnu ženu za drugu najvišu funkciju u zemlji", rekla je svojevremeno Šarlota Bas tokom obraćanja masi na konvenciji u Čikagu.
Šarlota Bas je svoju karijeru započela u Republikancskoj partiji, kao vrlo konzervativna, ali je kasnije prešla u Demokratsku partiju, koju takođe napušta zbog propasti zalaganja za prava Afroamerikanaca i žena.
Nakon toga prelazi u Progresivnu stranku.
Basova i Hejlinen na izborima 1952. godine osvojili su 140.000, a te godine pobedio je Dvajt Ajzenhauer. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ko je Kamala Haris, prva Afroamerikanka kandidatkinja za potpredsednicu Amerike (VIDEO)

Izvor: Blic, 13.Avg.2020

Demokrata Džo Bajden izabrao je Kamalu Heris za potredsedničkog kandidata, čime je prvi put u istoriji SAD jedna Afroamerikanka nominovana na tu poziciju. U prilogu "Al Džazire Balkans" pogledajte profil ove američke senatorke:

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.