Kakve sve vrste leda postoje u Rusiji?

Izvor: Vostok.rs, 14.Jan.2020, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kakve sve vrste leda postoje u Rusiji?

Da li ste znali da se u najvećoj zemlji na svetu na moru formiraju prave ledene lopte, a na jezerima „rastu“ ledeni cvetovi? Led nije samo na hladnoći smrznuta voda. Priroda ponekad stvara prava čuda s ovim materijalom. Tako, recimo, Obski zaliv na Jamalu ili Finski zaliv u Lenjingradskoj oblasti izbacuju na obalu ledene lopte, dok se na Bajkalskom jezeru svakog proleća pojavljuju zagonetni ledeni krugovi, piše Russia beyond.
Bajkalsko jezero
Legion Media O ovim i drugim ledenim čudima prirode za naš portal govori poznati hidrolog iz Instituta za proučavanje permafrosta u Jakutsku Nikita Tananajev. Palačinke na masti U proleće i zimu jezera su prekrivena mnoštvom diskova prečnika od nekoliko desetina centimetara sa podignutim ivicama koji formiraju „led u vidu palačinki“.
 
Getty Images Takav led uobičajeni je fenomen na velikim otvorenim vodenim površinama, jezerima ili morima, naročito na severu. To su tiganji na kojima priroda priprema svoje ledene palačinke, kaže naučnik. Ovi diskovi pojavljuju se pri temperaturi od oko nula stepeni i laganim talasima. „Prvo se na ustalasanoj vodenoj površini formira tanka masna ledena kora, „mast“, koja se zatim deformiše u okrugle oblike zbog površinskog pritiska. Led u obliku palačinki ponekad nastaje od igala, i zove se igličasti, ili od naslaga svežeg snega. One se nazivaju i balerinama od leda, pošto se pod uticajem vetra okreću oko svoje ose“.
 
A. Rose/Global Look Press Ova slika može se videti, recimo, na Onješkom jezeru u Kareliji.
 
Igor Podgorni/Sputnik „Ledene palačinke“ mogu da dostignu tri metra u prečniku i debljinu od 15 centimetara, a kada se zamrznu prekrivaju vodenu površinu do horizonta. Događa se da ledenice ne dobiju savršeni okrugli oblik zbog pada temperature, i tada izgledaju poput mnoštva krhotina. Takav led liči na krljušt. Ledeni cvetovi Prirodni fenomen izuzetne lepote najkarakterističniji je za Arktik, ali se ponekad sreće i na srednjim geografskim širinama. Krajem novembra prošle godine ledeni cvetovi pojavili su se na jezeru Iljinsko u Tatarstanu i republici Marij El.
 
Matthias Wietz  
Getty Images Ovu pojavu uzrokuje velika razlika između temperature vode i vazduha (preko 20 stepeni), kada napolju naglo zahladni, a na površini vode se zadržava oko nule i skoro nema vetra. Vlaga na površini leda naglo se hladi i kondenzuje na površini u obliku kristala, nešto poput inja, samo na vodi.   Lopte za ledeno kuglanje Prilično redak prirodni fenomen u svetu registrovan je 2016 godine na Jamalu, a godinu dana kasnije na Finskom zalivu.
 
Evgenij Čikotilov/TASS  
Evgenij Čikotilov/TASS  
Aleksandr Abrosimov (CC BY-SA 4.0) Ogromne ledene lopte koje talasi izbacuju na obalu, po pravilu javljaju se kada otopli posle snežnih padavina i jake oluje. Morski talasi valjaju grumenje snega na obali, praveći grudve, koje se pod uticajem vetra oblažu ledom i koje on izbacuje na obalu. Paperjasti led Ledene formacije ne stvaraju se samo na vodi, nego i na tlu i pod zemljom, gde ima vlage. Takav led se može videti na drveću i on je na dodir mekan i topi se. Paperjasti led formira se na trulom drveću zahvaćenom gljivom pod nazivom Exidiopsiseffuse. 
 
Legion Media  
Ronaldhuizer (CC BY 3.0) Planinski i podzemni led U gradu Kungur u Permskom kraju može se posetiti mesto u kome caruje večita zima, ledena planinska pećina. Njeni kilometarski podzemni prolazi prekriveni su stalaktitima i stalagmitima, večnim ledenim visećim ukrasima.   
Oleg Vorobyev U pećini se mešaju vazdušne struje različite temperature, kada dolazi do intenzivne kondenzacije. Vlaga se taloži na svodovima i zamrzava u različitim oblicima od igala do cvetova.
 
Oleg Vorobyev U planinama naučnici pronalaze neobične oblike leda, kakav je recimo onaj koji podseća na stabljiku nekog cveta. On se formira prilikom velikih temperaturnih razlika, kada je danju temperatura u plusu, a noću mraz. Takav led može da naraste do deset do petnaest centimetara i razvije se u cvetove na krajevima. Može se sresti na Kavkazu.
 
Oleg Vorobyev U Jakutiji često se može naići na ogroman led, kakav je lednik Buluus ili Bolьšaя Momskaя naledь, koji se ne tope čak ni leti, ističe Tanajev. „Ovaj led može da izgleda vrlo zanimljivo. Svojevremeno sam u rečnim dolinama u Verhojanskim planinama video nebo plave plohe leda. One tako izgledaju zbog specifičnog prelamanja svetlosti“, zaključio je naučnik.  Ana Sorokina, Russia beyond

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.