Izvor: Blic, 19.Sep.2017, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako su Britanci lažima OJADILI popularno letovalište za MILIONE

Od 2013. do danas britanski turisti na Majorki na prevaru su naplatili lokalnim hotelima odštetu u ukupnom iznosu od najmanje 50 miliona evra. Iz godine u godinu su lagali da su se otrovali hranom i na osnovu toga im je isplaćivana nadoknada.

Fake food poisoning claims could see British holiday makers banned from all-inclusive resorts ' | via @telegraph https://t.co/22Hjc8roFV

Princip je bio jednostavan: dok su se odmarali na ostrvu, svratili bi u apoteku, kupili sredstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << protiv proliva, sačuvali račun, a po povratku kući su tvrdili da su se otrovali hranom, prenosi nemački Fokus. Mnogima su na osnovu toga vraćeni celokupni hotelski troškovi.

Njihova prevara je primećena tek ove godine zbog drastičnog povećanja broja lažnih prijava.

- Broj reklamacija je prošle godine porastao za 700 odsto - saopštilo je Udruženje hotela na Majorki FEHM.

Prema britanskom Zakonu o zaštiti potrošača, turisti mogu da traže nadoknadu štete od turoperatera u roku od tri godine posle odmora ukoliko su se razboleli krivicom hotela. Agencije te troškove naplaćuju od hotelijera.

Turisti ipak nisu sami smislili prevaru. Početkom septembra u racijama je uhapšeno šestoro osumnjičenih, među kojima i poznata britanska preduzetnica koja posluje u četvrti crvenih fenjera na Majorki. Njima se stavlja na teret da su ispred hotela postavili svoje ljude koji su podsticali turiste na prevaru. Vraćeni novac delili su organizatori i turisti. Nekoliko advokatskih kancelarija doslovno je preplavilo turističke agencije tužbama.

U međuvremenu, zahtevi hotelijera daju prve rezultate, pa je tako britanska vlada najavila uvođenje izmena u Zakon o zaštiti potrošača.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.