Kako sačuvati starije od zlostavljanja?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Okt.2019, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako sačuvati starije od zlostavljanja?

Zlostavljanje starijih narušava dostojanstvo i osnovna ljudska prava, utiče na zdravlje i egzistenciju, a često ne znamo počinioce. Podaci pokazuju da 1 od 6 starijih osoba doživi zlostavljanje svakog meseca, 1 od 24 slučajeva nasilja nad starijima se prijavljuje. U nameri da ovu problematiku približi starijoj populaciji, Gradsko udruženje penzionera iz Sombora u saradnji sa Crvenim krstom, organizovalo je tribinu na temu zlostavljanja starijih osoba.

U selu Svetozar Miletić >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kraj Sombora od posledica višesatnog zlostavljanja priminula je jedna starija osoba. Povedini ovim iskustvom, meštani su odlučili da zaštite svoje stare.

"Formirali smo jednu ekipu u selu da ipak, sa policijom zajedno, da ako neko nešto vidi ili čuje...da javi mobilnim telefonom i da sačuvamo starije ljude koji su sami, bolesni, iznemogli...", kaže Ištvan Sevald, predsednik udruženja penzionera iz sela Svetozar Miletić.

"Imala sam prilike da u toku svog dugogodišnjeg staža čujem, prepoznam, posumnjam da postoje neki vidovi zlostavljanja starih. Svakako da i društvo mora doneti neka zakonska akta, da prepozna, da uvede sistem kojim to može da se sprečava i sankcioniše", ističe Zorka Radoman, lekar u penziji.

Nasilje se češće otkriva na terenu nego što to ide putem prijave tvrde iz Centra za socijalni rad u Somboru.

"Statistika je, baš zbog toga što se ne prijavljuje dovoljno, veoma mala, svega 4.5% od ukupnog broja nasilja jeste nasilje nad starijim osobama", kaže Ivana Kulić, diplomirani socijalni radnik iz Centra za socijalni rad u Somboru.

Sliku fizičkog, psihičkog, finansijskog, seksualnog zlostavljanje i zanimarivanje u Srbiji pokazalo je telefonsko istraživanje "Dobro čuvana porodična tajna", kaže Nataša Todorović, psiholog u Crvenom krstu Srbije.

Kuvanjem, čuvanjem unučića, ručnim radovima stari i te kako doprinose društvu što bi trebalo da utiče na promenu slike o starenju i starosti.

"Ta veza između mladih i starih mora da postoji. Naša mudrost ide njima a mi od njih možemo i da naučimo. Mi smo njima korisni u raznim delovima života...", kaže penzionerka Persida Čvorkić.

Budite aktivni, zdravo se hranite, obrazujte , uključujte se u klubove i udruženja informišite se o svojim pravima... jedne su od sigurnih mera kojima se starija populacija može zaštiti od zlostavljanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.