Kako sačuvati riblji fond od ribokradica? (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Maj.2021, 12:27

Kako sačuvati riblji fond od ribokradica? (AUDIO)

Vanredne kontrole se izvode na svim područjima pod ingerencijom ribočuvarske službe Vojvodina šuma. To podrućje obuhvata oko 400 km duž reka Save i Dunava i kratke reke Sudve u Sremu koja je bogata ribom.

Pre svega se kontrolišu ribokradice koje love pomoću hemijskih i električnih sredstava ali i profesionalne i sportske ribolovce kako bi mrest ribe koji je u toku uspeo, kaže za RNS direktor za lovstvo, ribarstvo i ugostiteljstvo Vojvodina šuma Branislav Stankov. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

"Da bi mrest bio uspešan, moraju da se poklope biloški i ekološki uslovi tako da su rigorozne kontrole neophodne u svrhu obezbeđivanja opstanka ribljeg fonda od ribokrađe. Takođe je neophodna i asistencija pravosuđa u očuvanju tog fonda. Asistencija u smislu da se prijave procesuiraju i zahvaljujući prekršajnom sudu je u ovoj oblasti i uveden red. To znači da za prekršaj mora da se odgovara onako kako je zakonom predviđeno a ne samo da se prekršilac opomene.

Stankov objašnjava da riblji fond najviše ugrožavaju ribokradice koje love na struju i ododaje da ribočuvari godišnje zaplene više od 100 hiljada metara raznih vrsta mreža i napiše se oko 100 prijava.

On takođe najavljuje da će ribočuvari biti manje popustljivi prema prekršiocima kako bi se sačuvao riblji fond.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.