Kako postati kosmonaut: Od prijavljivanja kandidata do poletanja u kosmos

Izvor: Vostok.rs, 20.Apr.2019, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako postati kosmonaut: Od prijavljivanja kandidata do poletanja u kosmos

Ovo je priča o veoma ličnom, a opet epskom putovanju. Ono počinje kao san iz detinjstva, a završava se svemirskim letom. Na Dan kosmonautike pogledajte premijeru novog dokumentarnog filma o tome kako su tri obična stanovnika Rusije ostvarila svoj san: let ka zvezdama. Uslovi koje treba da ispuni kosmonaut su strogi. Morate biti školovani pilot, inženjer ili naučnik, morate zadovoljiti rigorozne psihološke kriterijume i imati odlično zdravlje. Takođe, značaj imaju i visina, težina, širina kukova i grudnog koša, jer kosmonaut mora da se smesti u usko odelo i malu svemirsku letelicu. Ovo su neki od osnovnih fizičkih kriterijuma:
 
- manje od 35 godina starosti - visina 150-190 cm - težina 50-90 kg - veličina stopala do 29,5 cm  
RT Documentary Tokom proseca selekcije u prvom krugu izdvojeno je 420 kandidata, od kojih je na kraju izabrano samo njih osam. Novi film televizije RT Documentary prikazuje put troje kandidata, beležeći njihove napore i iskušenja tokom skoro dve godine.  Kandidat br. 1: Konstantin Borisov
 
RT Documentary Borisov je jedva čekao da počne nova kampanja regrutacije kosmonauta, jer od detinjstva sanja da poleti u kosmos. On ima sposobnost da zadrži dah tokom 5 minuta i 13 sekundi. Tokom takvih treninga oseća se kao da lebdi u prostoru bez gravitacije.  
S obzirom da je bio zaposlen kao poslovni konsultant, Konstantin je znao da ima malo šanse da postane kosmonaut. Međutim, kada mu je bilo 30 godina, upisao se na vazduhoplovni institut koji je pohađao pet godina.
 
RT Documentary Kamera beleži kako Konstantin na poslu potpisuje prijavu za kosmonauta, a sve njegove kolege mu žele sreću, lako poletanje i meko sletanje. Kandidat br. 2: Irina Zelenkova
 
RT Documentary Zelenkova je profesionalna sportistkinja. Bavi se nordijskim skijanjem, alpinizmom (osvojila je čak i Mont Everest), streličarstvom i ronjenjem na dah.
Diplomirala je na Medicinskom fakultetu, a zaposlena je u inovacionom centru Olimpijskog komiteta.
 
RT Documentary „Moja najveća strast je proučavanje ljudi u neprirodnim uslovima”, kaže ona. „Zaista bih volela da svoja istraživanja nastavim u kosmosu.”
Ona nije ni znala da je moguće da se obična osoba prijavi za kosmonauta. Kandidat br. 3: Andrej Zdatčikov
 
RT Documentary Mada je Andrej oduvek želeo da bude pilot ili kosmonaut, postao je vazduhoplovni inženjer.
Kada je počela nova kampanja regrutacije kosmonauta, Andrej je shvatio da zadovoljava sve kriterijume i prijavio se.
Svi kandidati su prošli brojne medicinske i fizičke testove i prikupili potrebnu dokumentaciju.
„Ovaj je već ispao, nije uspeo da uradi poslednji zgib koji se traži”, kaže čovek koji prima prijave i kandidati postaju još nervozniji.
Kako bi postigli svoj cilj, intenzivno treniraju i prolaze veliki broj različitih aktivnosti i disciplina: od prelaska Gibraltarskog moreuza do vežbanja matematike i fizike.
 
RT Documentary Russia beyond

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.