Kako pobediti kibernetičke džihadiste?

Izvor: Deutsche Welle, 10.Apr.2015, 09:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako pobediti kibernetičke džihadiste?

Nakon hakerskog napada na TV5 Monde, ta televizija se polako oporavlja i ponovo emituje program. Vlada Francuske želi da pobedi kibernetičke islamiste, ali eksperti tvrde da je za to potreban sasvim novi internet.

Gledaoci kanala Style HD na TV5 Monde trebalo je da gledaju portret dizajnera Aleksandra Votijera i posetu zlatari na Plas Vendomu u prvoj epizodi emisije „Trends XXI“. Umesto toga nisu videli – ništa.

Kanali televizije TV5 Monde satima nisu mogli da >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << emituju programe. Ta televizija na francuskom jeziku, kojom upravljaju javni servisi iz Francuske, Belgije, Kanade i Švajcarske, je tokom noći sa srede na četvrtak (8-9.4.) emitovala samo crni signal, a kasnije su puštali emisije iz arhiva. Hakeri su upali u računarski sistem TV5 i preuzeli režiju. U međuvremenu je internet-stranica tog emitera ponovo dostupna, a i televizijski program se ponovo emituje, doduše uz ograničenja.

Ciljani napad

Da TV5 nije računala s takvim napadom govori i reakcija prvog čoveka kompanije. „Mi imamo veoma jake programe protiv hakerskih napada i virusa, ali i druge sisteme bezbednoti što nam je nedavno i potvrđeno“, izjavio je Iv Bižo, direktor TV5 Monde. „Zato je ovo morao da bude žestok i dobro osmišljen napad.“ Informatički eksperti potvrdili su te procene, bez obzira na to što istraga u pariskom studiju TV5 još nije okončana.

Napadi poput ovog na TV5 Monde mogli bi u budućnosti češće da se događaju, kaže Matijas Roše, informatički stručnjak u firmi NTT Com Securitiy. „Uočavamo da su bezbednosni sistemi u oblasti industrije slabiji nego na polju informatičke ekonomije.“ Pri tom se sistemi sve više povezuju na internet kako bi mogli da se preko mreže i održavaju. „Onda to nije opasnost samo za komunikacione sisteme, kao što mi informatičari mislimo, već se ponekad radi i o opasnosti po život.“

Politički motivisano

Na internet su povezani i sistemi podzemnih železnica ali i vodovodi, pa su tako i oni podložni napadima. „To su novi scenariji za koje moramo da se pripremimo“, kaže Roše. U slučaju TV5 Monde, hakeri su očigledno upali duboko u proizvodne sisteme. „Čak su imali pristup sistemima koji su veoma važni u procesu emitovanja. U toj oblasti su nam do sada bili poznati napadi na Jutjub i Tviter kao i promene internet-stranica.“ Roše naglašava da je sve bilo moguće uraditi preko interneta jer su nedostajale određene bezbednosne mere.

Ono što iznenađuje nije samo intenzitet napada, ocenjuje Roše. „Taj napad ima jedan sasvim novi kvalitet jer je politički motivisan. Hakeri su postavljali islamističke parole na društvenim mrežama kojima se služi TV5 Monde. U svakom slučaju, to je bilo dovoljno da obilaskom televizije svoju solidarnost iskažu ministri kulture, spoljnih i unutrašnjih poslova.

Nasilna sredstva

„Imamo posla sa odlučnim teroristima, tako da smo i mi isto tako odlučni da ih pobedimo“, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Bernar Kazenev ispred glavnog ulaza u tu televizijsku kuću. Teroristi posežu za nasilnim sredstvima kojima uvek morate da se prilagođavate. „Mi to radimo konstantno – koristimo sva raspoloživa sredstva kako bismo sprečili takve napade.“ Kazenev je istakao da će francuska vlada pojačati borbu protiv kibernetičkog kriminala.

Međutim, uspostaviti pravu bezbednost u virtuelnom prostoru je nemoguće, smatra Haja Šulman sa Tehničkog univerziteta u Darmštatu. Razlog za to je što su osnovna internet-komunikacija i baza svetske internet-mreže ranjivi na napade. „Veoma je teško promeniti takve sisteme ili se pak zaštititi odbrambenim zidovima. To će iziskivati mnogo truda i novca.“ Upravo to plaši većinu firmi i institucija. Pa čak i kada su pojedine tačke u mreži dobro obezbeđene, kaže Šulman, može se napasti najslabija karika. „Zato vlade moraju da učine nešto i da kibernetički prostor počnu da obezbeđuju 'odozgo'. U SAD ili u Izraelu su u tom smislu već mnogo ispred Evrope.“

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.