Izvor: RuskaRec.ru, 28.Avg.2017, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je manipulacija fotografijom postala alat sovjetske propagande

Artur Bondar
Ove fotomontaže koje prikazuju događaje iz Drugog svetskog rata predstavljaju jedan od najčešćih instrumenata sovjetske propagande.
Artur Bondar
Istovremeno zaokupljene ratom i održavanjem vojne snage, vlasti su videle propagandu kao način da smanje nemir u društvu i povećaju borbeni duh.
Artur Bondar
U tom je smislu propaganda delovala kao „treći front“ u kojem takođe može da se porazi neprijatelj, ohrabri vojska i da se hvale >> Pročitaj celu vest na sajtu RuskaRec.ru << saveznici.
Artur Bondar
Ovi kolaži fotografija - dugački od 15 centimetara do 1 metra - prikaz su toga kako su stvarno izgledali u štampi.
Artur Bondar
Za vreme rata niko nije mogao da dospe na front bez posebne pismene dozvole. A svako sa fotoaparatom je rizikovao da zaradi krivičnu prijavu.
Artur Bondar
Fotografije nekih „srećnika“ koje su slali da zabeleže rat uvek su završavale u Sovjetskom birou za informacije, koji je bio zadužen za vesti sa fronta, o međunarodnoj situaciji i iz svakodnevnog života.
Artur Bondar
Nakon stroge cenzure i manipulacija različite fotografije su prolazile kroz „umetničko retuširanje“ i od njih su pravljeni kolaži, a radili su to vrsni diplomirani umetnici.
Artur Bondar
Sledeći korak je bilo fotokopiranje i slanje slika u štampu. Slike u novinama su bile besprekorne, bez ikakvog traga manipulacije.
Artur Bondar
Danas se može naći vrlo malo primera ove „umetnosti“. Sa raspadom Sovjetskog Saveza mnoge su novine ugašene, a njihovi materijali su izgubljeni ili uništeni.
Artur Bondar
Srećom, neki kolaži su preživeli u rukama pojedinih kolekcionara, a sada ove retke montaže nude uvid u to koliko je lako promeniti značenje čak i najverodostojnijih fotografija.
Artur Bondar

Nastavak na RuskaRec.ru...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RuskaRec.ru. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RuskaRec.ru. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.