Kako diše zagađeno Pančevo?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jan.2020, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako "diše" zagađeno Pančevo?

Od početka godine Pančevo je u grupi najzagađenijih gradova, a suspendovanih čestica ima i do četiri puta više u odnosnu na dozvoljenu granicu. Međutim to za Pančevce nije ništa novo, jer se oni sa takvom situacijom suočavaju svake zime. Zaštitnik građana pokrenuo je postupak kontrole rada zbog prekomerne zagađenosti vazduha u šest lokalnih samouprava među njima je i Pančevo.

Za trenutnu situaciju sa vazduhom u Pančevu najveći krivci su ,pre svega, individualna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ložišta i saobraćaj. Na ruku ne ide ni vreme . Nema vetra koji bi razblažio koncentracije čestica u vazduhu. Od početka godine svakodnevna su prekoračenja suspendovanih čestica. Najkritičnije je u delovima grada u kojima su kuće.

"Od 100 do 150 mikrograma po metru kubnom je neka granica koju imamo ovih dana. Najveće zagađenje je bilo 11. januara u Starčevu kada su supendovane čestice bile 205 mikrograma po metru kubnom, to je četiri puta veća koncentracija od dozvoljene jer granična vrednost propisana uredbom je 50 mikrograma po metru kubnom", objašnjava Katarina Banjai, članica Gradskog veća za zaštitu životne sredine.

U Pančevu se vazduh proverava na četiri merne stanice,i to на 11 zagađujućih materija. Još na tri mesta proveru vrši zavod za javno zdravlje - to omogućava precizan uvid kada je u pitanju zagađenje vazduha. Da bi se kvalitet popravio, mogla bi da pomogne gasifikacija i zato od 2016. Grad subvencioniše uvođenje gasa. Ipak to je proces koji će tek nakon nekog vremena dati rezultate.

"Do sada je grad pomogao 201 domaćinstvu da se priključi na gasnu mrežu, a za to je izdvojeno oko 11 miliona dinara. Naravno ovo je mera koja mora da se radi u kontinuitetu kako bi se osetilo poboljšanje jer je i dalje mnogo veći broj građana koji koriste čvrsto gorivo za grejanje. U prilog nam ide i gasifikacija koja je počela 2018.godine od JP "Srbijagas", dodaje ona.

Pančevci iovako naviknuti na loš kvalitet vazduha, pogotovo zimi, ovih dana retko otvaraju prozor. Lekari savetuju dа оsеtljivе оsоbе оgrаničе svој bоrаvак nаpоlju u јutаrnjim i vеčеrnjim sаtimа.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

I kada bi se ukinuo saobraćaj, Beograd bi i dalje bio zagađen

Izvor: RTS, 15.Jan.2020

Beograd je, po zagađenosti vazduha, trenutno sedmi na svetu, a na mernim mestima na Novom Beogradu i u Starom gradu izmerena je količina opasnih suspendovanih PM-10 čestica tri puta više od gornje granice. Gradske vlasti navode da su individualna ložišta najveći zagađivači, kao i da su...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.