Izvor: Blic, 18.Avg.2016, 08:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako bi izgledao TREĆI svetski rat?

Prethoda dva svetska rata, vojske u ratu morale su u direktnom okršaju da pokažu ko je jači, ali sa ukoliko bi ponovo izbio neki sukob golobalnih razmera, rat možda ne bi bio toliko vidljiv, koliko njegove posledice. Sa zemlje i vode, ratovanje se selio na teren kome nemamo svi pristup.

- Naučili smo da ratujemo na zemlji, ali postoje tereni na kojima do sada nije vođen veliki rat. Ako ne umete da se borite u sajber svetu, to znači da ćete izgubiti i rat na zemlji i u vodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << - tvrdi Piter Singer, kooautor knjige "Ghost Fleet" u kojoj se autori bave mogućnošću da jednog dana SAD, Rusija i Kina uđu u rat i kakvu bi ulogu imalo sajber ratovanje u tom slučaju.

Kako se vodi sajber rat?

Primer "mikro sajber rata" Singer vidi u slučaju Sirije, Ukrajine i još nekoliko trenutno gorućih tačka na svetu. To, ipak, nije sajber rat takvih razmera kakav bi mogao da se dogodi. Šta bi on podrzumevao?

Singer objašnjava da države u sajber ratu mogu da urade samo četiri stvari: da skupljaju informacije, da ih blokiraju, kradu ili da ih menjaju. Sve to se dešava i sada, ali u toj meri da bi moglo da se smatra globalnim sajber ratom.

- Miks ove četiri stvari biće sastvani deo bilo kog rata u budućnosti - kaže Singer.

Obaveštajne agencije već prikupljaju podatke iz sajber sveta ili ih čak kradu.

Krađa podataka: Kako je Kina nadmudrila Ameriku

Najdrastičniji primer koji je podigao veliku buru je krađa podataka vezanih za američki lovac pete generacije F-22. Kineske službe ukrale su podatke projekta koji je SAD držao u najstrožijoj tajnosti da bi na osnovu njih mogli da naprave svog super lovca. I jesu. I to dva modela.

Ipak, najozbiljnije posledice na zemlji moglo bi da ima menjanje podataka u sajber svetu. Na taj način, države koje to žele mogu da izazovu sajber napade, poput onog kada je SAD uspeo da izbriše veliku iransku bazu podataka vezanu za nuklearne programe.

Iran optužio "Simens" da je SAD omogućio sajber napad

- Sajber napadi su idealan način da kreirate faktičko stanje na zemlji uz minimalnu upotrebu kinetičke snage - objašnjava profesor Džejms Virc.

Priprema za vojni napad

Singer takođe veruje da su sajber napadi najbolji način da se pripremi tlo za napad vojni napad na zemlji, ali i da tehnologija tokom same bitke na zemlji može da bude od koristi i kada je ometanje protivnika u pitanju. On veruje da je upravo to bio princip kojim se Rusije poslužila u Ukrajini i na Krimu.

- Vojske širom sveta se suočavaju sa neprijatnim saznanjem da moraju dabudu spremne za rat koji se možda nikada neće dogoditi - kaže Singer.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

ZABORAVITE SVE ŠTO STE ZNALI O RATOVANJU: Evo kako bi izgledao treći svetski rat!

Izvor: Kurir, 18.Avg.2016

...- Naučili smo da ratujemo na zemlji, ali postoje tereni na kojima do sada nije vođen veliki rat Ako ne umete da se borite u sajber svetu, to znači da ćete izgubiti i rat na zemlji i u vodi - tvrdi Piter Singer, kooautor knjige "Ghost Fleet" u kojoj se autori bave mogućnošću da jednog dana SAD,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.