Kako bi izgledala mapa sveta bez fosilnih goriva?

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Apr.2016, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako bi izgledala mapa sveta bez fosilnih goriva?

Nova interaktivna mapa sveta otkriva najveće izvore energije širom naše planete.

Na sajtu je vidljivo koliko koja zemlja stvara električne energije i da li ona potiče od fosilnih goriva, nuklearki ili obnovljivih izvora.

Mapu je napravio sajt gocompare.com.

Prema sajtu, Srbija se i dalje oslanja na fosilna goriva, pa čak 73 odsto struje kod nas potiče od ovog izvora. Od obnovljivih izvora dobijamo svega 27 odsto.

Zanimljiva je činjenica da >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je Kina, jedna od zemalja sa najvećim zagađenjem izazvanim upotrebom fosilnih goriva, zapravo najveći svetski proizvođač takozvane čiste energije zbog samog obima, ali je procentualno samo 14 odsto struje u ovoj zemlji dobijeno iz obnovljivih izvora.

Norveška stvara čak 100 odsto struje iz “čistih” izvora. Kad je reč o Južnoj Americi, Brazil je apsolutni šampion upotrebe obnovljivih izvora energije, budući da 77 odsto struje u ovoj zemlji potiče iz čistih izvora, uglavnom hidroelektrana.

Pogledajte šta bi se dogodilo kada bi se na mapi zatamnili svi delovi sveta koji se oslanjaju na fosilna goriva.

Click image to open interactive version (via Gocompare.com).

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.