Izvor: RuskaRec.ru, 12.Jul.2017, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako Rusija razvija „oružje budućnosti“?

Radio-elektronsko oružje Radio-elektronsko oružje oštećuje neprijateljsku opremu koncentrisanim i moćnim energetskim udarom. Ono može da poremeti sisteme upravljanja avionom i bespilotnim letelicama i da snažnim mikrotalasnim udarom neutrališe precizne navođene projektile.
Po rečima predstavnika ruskih kompanija koje rade na ovim projektima, dotično oružje nije naučna fantastika i već je uspešno testirano. Oni tvrde da u svetu ne postoji ništa slično. Činjenica je da >> Pročitaj celu vest na sajtu RuskaRec.ru << je 2014. godine ruski avion Su-24 privremeno ovim oružjem onesposobio američki vojni brod „Donald Kuk“ dok je špijunirao suviše blizu ruske granice u Crnom moru. 
„Kalašnjikov“ stvorio robota koji će sam odlučivati kada i u koga da puca
Oružje će biti montirano na ruski lovački avion šeste generacije na kome se sada radi, ali će glavni zadatak novog oružja biti uništavanje bespilotnih letelica sa zemlje. Cilj je da se zaslepe neprijateljska elektronika, radar i sistemi za navigaciju. Na taj način u borbi može biti stečena ogromna prednost, posle čega se do pobede može doći drugim sredstvima.
Pored toga što će zaslepljivati avione, tenkove i brodove, oružje će moći da izazove iracionalni strah i paniku među neprijateljskim vojnicima. Pretpostavlja se da se upravo to dogodilo u slučaju sa „Donaldom Kukom“, kada su se američki mornari, kako se tvrdi, uplašili shvativši da je njihov brod ostao bez zaštite i postao lak plen.
Elektromagnetni top Elektromagnetni top je akcelerator projektila koji u budućim ratovima može postati moćno oružje. Uz sadejstvo polja sile, akcelerator ubrzava projektil tako da ovaj leti brzinom od 3 km u sekundi, što je dosta blizu orbitalne brzine (7,9 km u sekundi) u kojoj počinju da funkcionišu različiti fizički principi. Na primer, ako plastični cilindar težak 15 grama leti tom brzinom, on može da probije aluminijumsku ploču debelu nekoliko centimetara. Nijedan tenkovski oklop ne bi mogao da izdrži takav hitac.
Elektromagnetni top se sada testira u Rusiji. Po rečima naučnika, glavni cilj je da se stvore kompaktni moćni generatori jer je akceleratoru za efikasno funkcionisanje potrebna velika količina energije.
Lasersko oružje Laserska tehnologija se u oružanim snagama koristi pre svega za lociranje, ciljanje i navigaciju, ali je primena u svojstvu ubojitog oružja samo pitanje vremena. Podaci o savremenim istraživanjima laserskog oružja u Rusiji su uglavnom državna tajna. Zna se, ipak, da ruske oružane snage rade na laserskim sistemima koji mogu biti montirani na kopnena vozila, avione i brodove.
Zašto Rusija pravi avion sa laserskim topom?
Avioni A-60 i MiG-35 će biti opremljeni laserskim sistemom za zaslepljivanje sistema za navigaciju u neprijateljskim avionima. Takvi laseri neće ličiti na lasere iz filmova „Ratovi zvezda“, rekao je vojni ekspert Dmitrij Drozdenko za radio „Sputnik“. Da bi se proizvelo dovoljno energije za kompletno uništavanje celog aviona potreban je ogroman generator i mnogo energije. Takav aparat bi morao imati velike gabarite i jednostavno ne bi mogao biti montiran na avion, dodao je ekspert.
U Sovjetskom Savezu su za vreme Hladnog rata vršena istraživanja ubojitog laserskog oružja. Na primer, za kosmonaute je konstruisan laserski pištolj, ali on nije korišćen u oružanim snagama jer nije mogao da nanese ozbiljniju štetu.
Pa ipak, tehnologije prikazane u trilogiji Džordža Lukasa nisu više čista naučna fantastika. SAD testiraju sisteme koji laserskim zracima uništavaju neprijateljske ciljeve. Oružje pod nazivom Area Defense Anti-Munitions (ADAM) na kome radi fabrika „Lockheed Martin“ može da likvidira neprijateljske rakete, bespilotne letelice i manje čamce na malom rastojanju. Što se tiče Rusije, javnosti nisu dostupni bilo kakvi podaci na slične teme.
Akustičko oružje Akustičko oružje koristi zvuk i izaziva strah, paniku i teror među neprijateljskim vojnicima. Mogu biti povređeni čak i unutrašnji ljudski organi, što može prouzrokovati smrt. Informacija o proučavanju ovog oružja drži se u tajnosti, ali se zna da SAD i Rusija pokušavaju da ga naprave. Na primer, obe zemlje su uspele da naprave akustičke metke ali rasipanje snage zvučnih talasa smanjuje efikasnost i štetu koju ovi talasi mogu izazvati, tako da se oni mogu koristiti samo na kratkom rastojanju.
Drugi problem u vezi sa akustičkim oružjem je stvaranje fokusiranog zvučnog ili ultrazvučnog „zraka“ usmerenog na neprijatelja. Ako se takav zrak ne stvori onda bi oružje usled rasipanja zvuka moglo naneti štetu sopstvenim vojnicima.
„Ratnik 3“ će omogućiti proboj borbenih limita moderne pešadije
U današnje vreme akustičko oružje uglavnom koristi američka policija za vreme protesta. Takvo oružje je, na primer, dalekometni akustični uređaj (Long Range Acoustic Device, LRAD). Za oružane snage ono nije praktično jer troši dosta energije i efikasno je na malom rastojanju.
U svakom slučaju, u vojnoj doktrini Ruske Federacije 2010. godine je doneta odluka o korišćenju akustičkog oružja u budućim ratovima, tako da će istraživanja u ovoj oblasti biti nastavljena. 

Nastavak na RuskaRec.ru...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RuskaRec.ru. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RuskaRec.ru. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.