Izvor: B92, 17.Maj.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako Poljska odoleva krizi

Varšava -- Poljska je jedna od retkih zemalja - novih članica Evropske unije, čija ekonomija uspešno odoleva udarima svetske ekonomske krize.

Većina Poljaka veruje da za to treba zahvaliti članstvu u Evropskoj uniji, koje je, prema njihovom mišljenju, zemlji donelo napredak. Recept za uspeh, prema ocenama političara i stručnjaka, bilo je brzo i radikalno sprovođenje reformi u svim oblastima života u periodu pre ulaska u evropsko društvo.

Radnički protesti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Poljskoj predvođeni sindikatom Solidarnost i legendarnim Lehom Valensom 1980-ih godina, uzdrmali su temelje komunizma.

Kada je 1989. godine rušenje berlinskog zida simbolično označilo novu eru, Solidarnost izrasta u moćnu političku silu koja odnosi pobedu na izborima 1990.

Političke promene bile su tek početak procesa demokratizacije.

Sada već čuveni plan Balcerovič, nazvan po ekonomisti koji je tvorac poljskog ekonomskog oporavka, podrazumevao je gutanje gorke pilule ođednom.

"Trebalo je prvo obuzdati inflaciju i početi transformaciju - koja se uglavnom sastojala od liberalizacije, što je značilo stvaranje slobodnog tržišta, privatizaciju državnih preduzeća, reformi bankarskog sektora, ali i policije, sudstva, trebalo je izbaciti loše nasleđe prethodnog perioda", kaže Lešek Balcerovič, vicepremijer Poljske 1991, ministar finansija od 1997. do 2000. godine.

"Suština te šok terapije, kako nazivamo radikalan pristup reformama, bila je brzo sprovođenje reformi u svim oblastima”, rekao je on.

U ovom trenutku, prosečna plata u Poljskoj je 730 evra, a minimalna zarada je oko 290 evra.

Prema najnovijim podacima poljskog zavoda za statistiku, četvoročlanoj porodici za hranu potrebno je oko 750 evra, odnosno cela jedna prosečna plata, a za račune oko 300 evra.

Cena kvadratnog metra stana u glavnom gradu kreće se od dve hiljade evra u predgrađima, do tri i po hiljade u samom centru prestonice.

U novoizgrađenom stambenom bloku u jednom od mirnijih kvartova Varšave žive Mažena i Vojteh Vježejski.

Oni imaju dvoje dece i spadaju u par sa zaradama iznad proseka.

"Radim kao anesteziolog u državnoj bolnici u Varšavi. Sa dežurstvima, moja plata dostigne i dve hiljade evra. Nedavno smo digli kredit za stan od 60 kvadrata i mesečna rata je oko hiljadu evra. Uspevali smo da uštedimo za putovanja u inostranstvo, ali sada je malo teže”, priča Vojteh Vježejski.

Vojteh kaže i da je pre dve godine, njegova plata bila 500 evra, i da je veliki broj njegovih prijatelja tada napustio zemlju.

Sada Poljaci sa fakultetskim diplomama lako dobijaju posao, a plate su nekoliko puta veće nego 2004. godine.

Pedeset hiljada poljskih imigranata vratilo se u domovinu, zbog sve boljih uslova za život i rad.

Vojtehova supruga Mažena je ekonomista i zarađuje oko hiljadu evra mesečno.

"Mesečno trošimo oko 200 evra na obdanište i još toliko na vannastavne aktivnosti starijeg sina. Zbog kredita za stan, ne možemo ništa da uštedimo, ali živimo pristojno”, kaže ona.

Životni standard u Poljskoj značajno je porastao u proteklih pet godina i ulaska u Evropsku uniju.

Poljaci su, u poređenju sa ostalim zemljama u okruženju, postali prvaci u korišćenju evropskih strukturnih fondova.

Procene govore da od novca koji za razvoj nudi Evropska unija, a koji se meri milijardama evra, ta zemlja iskoristi više od 80 odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.