Kacav proglašen krivim za silovanje

Izvor: B92, 30.Dec.2010, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kacav proglašen krivim za silovanje

Tel Aviv -- Sud u Tel Avivu proglasio je bivšeg predsednika Izraela Moše Kacava krivim za silovanje i druge seksualne prestupe.

Njega čeka zatvorska kazna od najmanje četiri godine, mada je u toj zemlji maksimalna kazna za silovanje 16 godina.

Suđenje Kacavu pozdravile su organizacije za prava žena koje su se dugo žalile da izraelske vlasti ne mare za seksualno uznemiravanje na radnom mestu.

Veći deo suđenja vođen je iza zatvorenih vrata.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Kacav je bio suočen sa dve optužnice- za silovanje jedne službenice u vreme kada je bio ministar turizma devedesetih godina i kasnije seksualno napastvovanje žena dok je bio predsednik.

Sudije su rekle da su dokazi koje je dala žena identifikovana samo slovom A dovele do obe optužbe.

U optužnici se pominje datum silovanja april 1998. godine. Tada je osoba A , kako je izjavila prvi put silovana u kancelariji Ministarstva turizma i kasnije u jednom hotelu u Jerusalimu.

"Verujemo da je poruka današnjeg suđenja svim žrtvama koje su zlostavljali ljudi na vlasti: Nemojte ćutati. Sud je proglasio krivim čoveka koji je bio predsednik države i ministar u vladi za teška krivična dela. Ovo nikako nije srećan dan, i nikako lak dan za sve nas", kazao je tužilac Ronit Amiel.

Moše Kacav, koji je izbran za predsednika 2000, porekao je optužbe za silovanje i napastvovanje tri svoje bivše pomoćnice.

On će se sada najverovatnije žaliti Vrhovnom sudu Izraela na presudu okružnog suda u Tel Avivu, koja sa sobom nosi zatvorsku kaznu od najmanje četiri godine.

Kacav je 2008. godine odbio nagodbu na osnovu koje bi priznao da je kriv za manje ozbiljne optužbe.

"Nastavićemo da koračamo uzdignutih glava i sve buduće generacije uz Božju pomoć će saznati da je moj otac, osmi predsednik države Izrael, nevin", kazao je sin bivšeg predsednika Izraela.

Kacav je podneo ostavku na funkciju predsednika Izraela 2007. godine, a optužen je u martu 2009.

Optužbe protiv njega izazvale su snažne reakcije u Izraelu gde bi šef države trebalo da bude primer nacionalnog jedinstva i moralnosti. Kacav je sam govorio da je žrtva lova na veštice i stalno je najavljivao da će sprati ljagu sa svog imena.

Sa porodicom se u Izrael doselio 1951. godine. Sa 24 godine postao je najmlađi gradonačelnik i posle je imao različite funkcije u vladi kao član i sada vladajućeg konzervativnog Likuda. Na izborima za predsednika u izraeelskom parlamentu Knesetu pobedio je protivkandidata, dobitnika Nobelove nagrade za mir Šimona Peresa, koji je kasnije postao predsednik.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.