Kabul preispituje prisustvo stranih trupa

Izvor: Glas javnosti, 27.Avg.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kabul preispituje prisustvo stranih trupa

Sekretarijat vlade Avganistana objavio je da će predstaviti vladinog kabineta razgovarati sa „predstavnicima svetske zajednice u Kabulu“ o preispitivanju njihovog prisustva u Avganistanu, kao i da će se održati razgovori sa predstavnicima stranih trupa o njihovom mandatu i odgovornostima, javila je agencija Padžhvok iz Kabula u svom servisu na engleskom jeziku.

U saopštenju sekretarijata vlade kaže se da je tokom zasedanja vlade naloženo ministrima resora odbrane i unutrašnjih >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << poslova da „započnu razgovore sa stranim trupama i međunarodnom zajednicom imajući u vidu suverenitet Avganistana“. Kako prenosi agencija iz Kabula, sprečavanje ubijanja i pritvaranja nevinih civila tokom vojnih operacija „na ilegalan način i bez dozvole domaćih vlasti“ će biti ključna tema u razgovorima sa koalicijom koju predvodi SAD i NATO komandantima u Avganistanu.

U saopštenju se dodaje da će dva ministra takođe razgovarati i o mandatu i odgovornostima stranih trupa u svetlu bilateralnih sporazuma, međunarodnih i avganistanskih zakona. Citirana je i rezolucija usvojena na sednici vlade koja kaže da su se strane trupe do sada oglušivale o česte apele iz vlade da ne bombarduju avganistanska sela i civilne mete.

UN: UBIJENO 90 CIVILA

Ujedinjene nacije su juče saopštile da imaju dokaze da je 90 avganistanskih civila ubijeno u bombardovanjima koje su prošle sedmice izvele u Avganistanu koalicione snage predvođene SAD. Specijalni izaslanik UN za Avganistan Kai Eide navodi u svom saopštenju da je „istraga koju je sprovela UNAMA (Misija UN za pomoć u Avganistanu) pronašla čvrste dokaze zasnovane na svedočenjima očevidaca i drugih. Prema tim svedočenjima, u prošlonedeljnim bombardovanjima ubijeno je oko 90 civila, među kojima 60 dece, 15 žena i 15 muškaraca.

SRUŠEN „NATOVSKI“ HELIKOPTER

Jedna osoba je poginula kada se u nedelju srušio Mi-8 helikopter koji je leteo za NATO snage u istočnoj provinciji Konar u Avganistanu. NATO „Međunarodne snage za asistenciju bezbednosti“ (ISAF) u Avganistanu su helikopter iznajmile radi obavljanja poslova snabdevanja. „Mudžahedini Islamskog Emirata su oborili helikopter američke vojske u dolini Kandigol u oblasti Kurangal, provincija Konar,“ kaže se u saopštenju. „U napadu je korišćeno i lako i teško naoružanje. Ubrzo pošto je pogođen, neprijateljski helikopter se srušio u blizini američke vojne baze... Posada je brojala osam ljudi koji su sada mrtvi i ranjeni“.

„Tužno je da ne samo to da se česti zahtevi avganistanske vlade ignorišu, već i da sve više i više civila, uključujući žene i decu, postaju žrtve vazdušnih napada stranih trupa,“ kaže se u saopštenju.

Samo prošle nedelje, prenosi agencija, oko 130 civila je izmasakrirano u dva vezana vazdušna napada u zapadnoj provinciji Herat i istočnoj provinciji Lagman. U saopštenju vlade se kaže da će ministri, u razgovoru sa predstavnicima svetske zajednice, razmatrati „restrukturisanje njenog prisustva u Avganistanu“.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.