Kabul: Zatvor za policajce jer nisu sprečili linč mlade žene

Izvor: Blic, 19.Maj.2015, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kabul: Zatvor za policajce jer nisu sprečili linč mlade žene

Avganistanski sud osudio je 11 policajaca na jednogodišnju robiju jer nisu sprečili napad razjarene gomile vernika na mladu ženu i njeno svirepo ubistvo u Kabulu.

Sudija Safiulah Modžadedi proglasio je krivim 11 policajaca za zanemarivanje dužnosti, dok je osam oslobođeno optužbi zbog nedostatka dokaza.

AP navodi da je 19 policajaca bilo među ukupno 49 osoba koje se terete za smrt 27-godišnje Farhunde koja je brutalno pretučena na smrt u džamiji u Kabulu 19. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << marta, pošto je lažno optužena za spaljivanje Kurana.

Rulja je krenula u napad pošto je Farhundu za spaljivanje Kurana optužio prodavac amajlija, komese suprostavila jer je svoju "robu" nudio ženama očajnim da dobiju decu.

Video zapis napada snimljen je mobilnim telefonom i cirkulisao je dugo na društvenim mrežama.

Na njemu se videla Farhunda koju tuku, bacaju sa krova, zatim je gaze automobilom i njeno spaljuju na obali reke Kabul.

Početkom maja, četiri osobe koje su učestvovale u tom ubistvu osuđene su na smrt, osam na po 16 godina zatvora, dok je 18 oslobođeno.

Smrt mlade žene izazvala je ogorčenje širom Avganistana i predstavnika civilnog društva, koji pozivaju na ograničavanje moći sveštenstva, jaču vladavinu prava i unapredenje ženskih prava.

Napad na Farhundu mnogi smatraju za simptomatičan primer pogleda na žene u avganistanskom društvu, gde je nasilje nad ženama često i prolazi nekažnjeno, piše britanski Gardijan.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.