Izvor: Danas, 20.Sep.2014, 00:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KURC: Sve važnija uloga Austrije u BiH

Sarajevo - Ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc rekao je da će njegova zemlja igrati sve važniju ulogu u Bosni i Hercegovini i podsetio da će 2015. biti domaćin novog sastanka lidera zapadnobalkanskih država.

Austrijski ministar je ocenio za sarajevski Dnevni avaz da BiH "opasno zaostaje za većinom država u regionu, posebno u procesu pristupanja EU". "Snažno ohrabrujem političare u BiH da ubrzano sprovedu socioekonomske reforme. Međunarodna zajednica je spremna >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << da pomogne, ali najveći deo posla mora da se uradi u BiH", rekao je šef austrijske diplomatije.

Kurc je pozvao građane BiH da u oktobru glasaju na opštim izborima i da drže političare odgovornima za urađeno nakon izbora. On je istakao da će izborni proces u BiH pratiti domaći i međunarodni posmatrači sa OEBS-om i izrazio uverenje da će izbori biti slobodni i pošteni.

Upitan da li postoji mogućnost odvajanja Republike Srpske iz BiH, kako tvrdi lider tog entiteta Milorad Dodik, Kurc je kazao da BiH ima veoma mnogo problema koje treba rešavati, zbog čega se treba udaljiti od politike koja se zasniva na naciji, partijskoj pripadnosti ili ličnim interesima.

"BiH je jedna i jedinstvena i za nju postoji stolica u Briselu", rekao je austrijski ministar, dodajući da će EU tokom narednih pet godina u celini biti opredeljena za proces integracije svih država Zapadnog Balkana. "Vrata EU su otvorena i za BiH i želimo da uspete na tom putu", poručio je Kurc.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.