KONAČNO SE SMEJU Prve izbeglice stigle u Austriju, u Minhen stigao voz sa 450 izbeglica

Izvor: Blic, 05.Sep.2015, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KONAČNO SE SMEJU Prve izbeglice stigle u Austriju, u Minhen stigao voz sa 450 izbeglica

Nakon višednevne izbegličke drame u Mađarskoj i dogovora Berlina i Beča, nekoliko hiljada ljudi, koji beže sa ratomm zahvaćenog područja Bliskog istoka, prelaskom na austrijsku teritoriju ugledalo je "svetlo na kraju tunela". Grupa od oko 450 izbeglica stigla je danas na železničku stanicu u Minhenu

The second group of #refugees on their march to freedom in #Austria #Germany away from filth & squalor in #Hungary pic.twitter.com/nnhqD35HCa

— Lydia Gall (@LydsG) >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << September 5, 2015

Reč je o 6.500 izbeglica, duplo više od očekivanog broja stiglo je rano jutros u Austriju, a sva je prilika da će ih biti i više.

Oni su do spoljne granice Mađarske prema Austriji dovezeni autobusima, a ničiju zemlju prešli su pešice.

Izbeglice koje ne žele da ostanu u Austriji vozovima će biti prebačeni u Nemačku.

Neke fotografije govore više od reči, pa su na mnogima žabeležene izbeglice, koje nakon dolaska u Austriju, konačno imaju osmeh na licu.

Iako se očekivalo da će danas transfer migranata iz Mađarske u Austriju biti nastavljen, mađarska vlada je saopštila da se tako nešto neće dogoditi.

Portparol mađarske vlade Zoltan Kovač, naime, izjavio je da nisu planirani dodatni autobusi koji bi "ilegalne migrante" vozio od budimpeštanske železničke stanice "Keleti" (Istočna) do austrijske granice.

"Nema takvog plana", rekao je Kovač na konferenciji za novinare u Heđešhalomu, gde je hiljade migranata jutros prešlo granicu.

"To je bila jednokratna odluka. Ni sa stanice Keleti, ni iz prihvatnih kampova, neće biti voženi migranti do granice", kazao je predstavnik vlade Mađarske, dodajući da je odluka od petka o angažovanju autobusa doneta da bi se izbegla vanredna situacija i deblokiran autoput Budimpešta-Beč za putnički i međunarodni železnički saobraćaj.

Prvi voz sa 167 izbeglica, koji su krenuli iz Austrije za Nemačku, stigao je danas u Minhen.

Policija je saopštila da je voz sa izbeglicama stigao u glavni grad Bavarske u 10.25 sati.

U pitanju su izbeglice koje su autobusom iz Mađarske prebačene u Austriju.

Portparol federalne policije Simon Hegevald izjavio je agenciji AP da se očekuje da će u Minhen stići još jedan voz iz Salcburga sa nekoliko stotina izbeglica.

Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice pohvalila je danas Austriju i Nemačku zbog odluke da prihvati na hiljade izbeglica, koji su prešli granicu sa teritorije Mađarske. UNHCR je u saopštenju naveo da su to "politička rukovodstva bazirana na humanim vrednostima".

Agencija UN za izbeglice, sa sedištem u Ženevi, pohvalila je i grupe civilnog društva, kao i građane u Austriji i Nemačkoj što su pomogli u prihvatanju ljudi u nevolji. Izuzetan odgovor javnosti utiče na pojedine vlade da promene stav prema prihvatanju izbeglica, preneo je AP. Agencija UN je, takođe, ukazala da "koncentracija izbeglica i migranata u manjem broju zemalja, koje su voljne da ih prihvate, ne predstavlja održivo rešenje".

Ranije je austrijski kancelar Verner Fajman saopštio da su se zbog trenutne vanredne situacije Austrija i Nemačka saglasile da migrantima dozvole da uđu u njihove zemlje, a državni sekretar za unutrašnje poslova Mađarske Karolj Kontrat da je približno 4.500 "nelegalnih migranata" iz Budimpešte i sa drugih mesta protekle noći prevezeno do austrijske granice.

Prema proceni austrijske policije, u jutarnjim satima je na granični prelaz Nikelsdorf pristiglo između 2.500 i 3.000 izbeglica, koje su mađarske vlasti prebacile autobusima, nakon što su pešice pokušali da se od Budimpešte domognu Austrije.

U međuvremenu, nekoliko stotina migranata napustilo je budimpeštansku železničku stanicu "Keleti" (Istočna) i planira da pešači do Beča, javio je Rojters, podsećajući da se u petak oko 1.000 migranata odlučilo na takav potez.

Mađarska vlada najavila je da će obezbediti oko stotinu autobusa za prevoz izbeglica iz Budimpešte, ali je naknadno portparol vlade Zoltan Kovač rekao da nisu planirani dodatni autobusi koji bi ih prevezli do austrijske granice.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.