KONAČNO! Na 90 odsto vakcinisanih Italija će početi da ukida mere protiv korone

Izvor: Press, 18.Okt.2021, 13:45

KONAČNO! Na 90 odsto vakcinisanih Italija će početi da ukida mere protiv korone

Italijanski Visoki zdravstveni institut objavio je danas podatke, sabrane na nacionalnom nivou iz poslednjih mesec dana, da onaj ko je primio obe doze vakcine rizikuje 20 puta manje da ako se ponovo zarazi bude smešten u bolnicu ili na intenzivnu terapiju.
Foto:pink
Ako se zadrži ovakav tempo vakcinisanja u Italiji, a trend je u porastu uprkos protestima “novaks” koji su u ogromnoj manjini, trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << bi da se prvih dana decembra stigne od 90 posto imunizovanog stanovništva iznad 12 godina, do danas je primilo obe doze 81,2 posto građana, odnosno 43.847.511 stanovnika.
Taj procenat imunizovanih početkom decembra imao bi dva efekta: bio bi smanjen broj testova koji se urade svakodnevno a kojima pribegavaju oni koji ne žele vakcinu da bi dobili zelenu sanitarnu kartu i mogli da uđu na posao ili u bilo koji zatvoreni prostor (test je validan samo 48 sati), a drugi pozitivni efekat je taj što bi se uvećala zaštita od virusa i počelo postepeno smanjavanje primene antikovid mera.
Naime, ako se tokom zime pribegava obazrivosti jer stiže sezona gripa i mogu se često zameniti simptomi gripa sa onima kovida, na proleće se mogu očekivati promene u primeni antikovid mera kao što je i mogućno ukidanje sanitarne karte.
U Italiji se broj novozaraženih, više sedmica unazad, značajno smanjuje. U dva dana (subota i nedelja) na 853.686 urađenih testova pronađeno je ukupno 5.420 novih pozitivnih, registrovan je manji broj smeštaja u bolnicama a procenat pozitivnosti opao je na 0,6 posto.
Sanitarne vlasti budno prate razvoj situacije, posebo broj kretanja smeštaja u bolnicama kao i nivo zaraženih po regionima na 100.000 stanovnika. Suviše je tragedije doživela ova zemlja da bi sada napustila način kontrolisanja i primenu mera jer virus nije nestao, “velikim brojem urađenih testova pronalaze se asimptomatični slučajevi obolelih od korone i tako se pomaže u njihovom izolovanju i limitira širenja virusa”, smatra i profesor Fabricio Preljasko sa državnog Univerziteta u Milanu.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.