KONAČNI REZULTATI: Škotska ostaje u Velikoj Britaniji!

Izvor: Press, 19.Sep.2014, 08:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KONAČNI REZULTATI: Škotska ostaje u Velikoj Britaniji!

Prema zvaničnim podacima sa prebrojanog 31 od 32 okruga protivnici nezavisnosti osvojili su 55,42 odsto glasova a oni koji su za nezavisnost 44,58 glasova. To je 1.914.187 glasova za stranu koja je za to da Sskotska ostane u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva.
Vođa kampanje za nezavisnost Škotske Aleks Salmond priznao je poraz svoje strane na juče održanom referendumu.
- Naš referendum bio je dogovoren i odobren proces. Škotska je u ovoj fazi odlučila da kaže 'ne' tome da postane >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << nezavisna zemlja i ja prihvatam tu odluku - rekao je Salmond pred svojim pristalicama i pozvao celu Sskotsku da "prihvati demokratsku odluku škotskog naroda prenosi Bi-Bi-Si (BBC).
Salmond je rekao da Škotskoj pripada velika zasluga za proces kojim je doneta odluka i da je izlaznost od 86 odsto jedna od navećih u demokratskom svetu, na bilo kojim izborima ili referendumu u istoriji.
Salmond je završio govor rekavši "Idemo dalje kao jedna nacija". 
Tačno u 22 sata po lokalnom vremenu, širom Škotske zatvoreno je više od 5.500 birališta na kojima su se Škoti na referendumu izjašnjavali o tome da li će ostati u sastavu Velike Britanije ili će, pak, okončati 307 godina staru uniju sa Engleskom i postati nezavisna država.
Oko 4,3 miliona Škota sa pravom glasa imalo je priliku da zaokruži "da" ili "ne" na listiću na kojem je bilo postavljeno istorijsko pitanje: "Da li Škotska treba da bude nezavisna država?"

 
Prema izveštavanju medija tokom dana, odnos snaga "za" i "protiv" je bio prilično uravnotežen i od ključnog značaja će biti glasovi do danas neopredeljenih birača.Izlaznost na biralištima širom zemlje bila je prilično velika, a na nekima su tokom dana bili redovi gradjana koji su čekali da glasaju, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).
Ovim se završava dvogodišnja kampanja za nezavisnost Škotske. Sada če početi pregovori o tome da se Škotskoj unutar Britanije daju veća ovlašćenja, kao pokrajini.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Škotska ostaje u Velikoj Britaniji

Izvor: Radio 021, 19.Sep.2014

Škoti su se na referendumu izjasnili za ostanak u Velikoj Britaniji sa više od 55 odsto glasova protiv nezavisnosti...Na referendumu u četvrtak glasalo je oko 3,6 miliona građana, što je 84 odsto registrovanih birača. To je najveća izlaznost u Škotskoj od uvođenja opšteg prava glasa, posle...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.