KINEZI ZABRANILI BURKU: Nema više pokrivanja lica u najvećem muslimanskom gradu!

Izvor: Telegraf.rs, 13.Jan.2015, 22:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KINEZI ZABRANILI BURKU: Nema više pokrivanja lica u najvećem muslimanskom gradu!

Kineske vlasti su zabranile ženama da u javnosti nose burku u Urumćiju, glavnom gradu provincije Sinđijang, inače autonomne oblasti na zapadu zemlje u kojoj polovinu stanovništva čine muslimani.

Ovaj predlog su u decembru predali lokalni zakonodavnci, a sada je usvojen i na regionalnom nivou, ali još nije stupila na snagu.

Prema informacijama koje su objavili kineski mediji, ovaj zakon će biti uveden nakon unošenja izmena povodom primedbi iznetih na sastanku >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << koji je prethodnog vikenda.

Foto: flickr/Steve Evans

Ipak, neizostavna je činjenica da će ovaj novi zakon dovesti do veće otuđenosti ujgurske manjine, koja ima utisak da Han Kinezi guše njihovu kulturu i privredu.

Sve to je počelo prošle godine u martu kada je grupa ujgurskih muslimana izvršila masakr na stanici u Kunmingu. Tada su kinesni zvaničnici povećali ograničenja grupu koju doživljavaju kao potencijalne ekstremiste.

Ograničenja su otišla toliko daleko da su zvaničnici u Sinđijangu zabranili studentima i državnim službenicima da poste tokom Ramazana, a gradska uprava Karamija je uvela zabranu korišćenja javnog prevoza za sve koji nose burku, nićab, hidžab ili neku drugu “bradu”.

Foto: flickr/Marius Arnesen

Sve učestali napadi i sukobi u kojima učestvuju Ujguri su izazvani najverovatnije ovim ograničenjima. Danas je policija u okrugu Šule, kod Kašgara ubila šest napadača, koji su navodno pokušali da detoniraju niz eksplozivnih naprava, a u napadima ekstremista na policiju, stanovništvo i zvaničnike u okrugu Šače koje se dogodilo u avgustu prošle godine, život je izgubilo oko 100 ljudi.

Ipak, državna agencija Sinhua opravdala je ovu oduku, ističući da ona postoji i u Francuskoj.

- Burka nije tradicionalan deo nošnje ujgurskih žena. Propis je rezultat nastojanja da se obuzda širenje ekstremizma zbog kojeg su ujgurske žene prisiljene da se odreknu tradicionalnih šarenih nođnji i počnu da nose crne burke – navela je ova agencija u svom saopštenju.

(Telegraf.rs / Izvor: qz.com)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.