KIM DŽONG UN ZADOVOLJAN TESTIRANJEM: Severna Koreja ostvarila značajan napredak u razvoju balističkih projektila

Izvor: Press, 20.Mar.2017, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KIM DŽONG UN ZADOVOLJAN TESTIRANJEM: Severna Koreja ostvarila "značajan napredak" u razvoju balističkih projektila

Osiromašena i izolovana Severna Koreja tvrdi da joj je nuklearno i raketno oružje potrebno za samoodbranu od "neprijateljskih snaga", uključujući Sjedinjene Američke Države i njihovog saveznika Južnu Koreju
Najnovije testiranje raketnog motora u Severnoj Koreji pokazalo je "značajan napredak" programa razvoja projektila, objavio je službeni Seul, komentarišući ubrzani razvoj kontroverznog vojnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << programa severnog suseda, dok je američki predsednik Donald Tramp kritikovao severnokorejskog čelnika Kim Džong Una.

"Imao sam sastanak o Severnoj Koreji. On se ponaša veoma, veoma loše. Kažem vam, on se ponaša veoma loše", rekao je Trump novinarima.
 
ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD 

Raketni motor "uspešno" je testiran, izvestili su državni mediji, a test je očigledno pažljivo tempiran kako bi se vremenski podudario sa posetom američkog državnog sekretara Reksa Tilersona Aziji, napominje agencija AFP.
 
View image on Twitter


  Follow
Newsweek Srbija @NewsweekRs

SVET NA IVICI RATA Tilerson: Kraj strateškog strpljenja prema Severnoj Koreji, sve opcije su na stolu! https://goo.gl/TWUsJb 
1:39 PM - 17 Mar 2017
    Retweets     likes





Testiranje raketnog motora nadovezalo se na niz sličnih poteza Pjongjanga u poslednje vreme, uključujući ispaljivanje četiri projektila u istočnom delu zemlje, koje je prikazano kao vežba napada na američke vojne baze u Japanu.

"Smatra se da je najnoviji test pokazao značajan napredak u funkcionisanju motora", rekao je novinarima potparol južnokorejskog Ministarstva odbrane, prenosi Hina.



"Potrebne su, ipak, dodatne analize stvarne propulzivne snage i moguće primene", dodao je Li Jin Vu.


Foto: Kim Džong Un posmatra testiranje; Autor: Reuters


Prošli put je Severna Koreja na kopnu testirala raketni motor, koji se može upotrebiti i u projektilima, u septembru prošle godine, takođe u prisustvu najvišeg političkog zvaničnika u zemlji.

Najnoviji test izveden je na kraju posete šefa američke diplomatije Tokiju, Seulu i Pekingu, tokom kojeg je izjavio da će Vašington napustiti "neuspeli" pristup "strateškog strpljenja" prema Pjongjangu.


Foto: Raketni motor; Autor: Reuters


Tilerson je u Seulu takođe upozorio da je moguća američka vojna akcija protiv Pjongjanga, što je u oštroj suprotnosti s kineskim insistiranjem na diplomatskom i zaštitničkom pristupu susedu.

Osiromašena i izolovana Severna Koreja tvrdi da joj je nuklearno i raketno oružje potrebno za samoodbranu od "neprijateljskih snaga", uključujući Sjedinjenje Američke Države i njihovog saveznika Južnu Koreju.


Foto: Vođa zadovoljan rezultatima; Autor: Reuters


Od 2006. godine sproveli su pet nuklearnih testova i lansirali niz projektila u okviru nastojanja da razviju oružje koje bi doseglo američku teritoriju.

Stručnjaci se razilaze u oceni severnokorejskog vojnog programa, ali većina se slaže da je proteklih godina ostvaren značajan napredak.

Sve veća pretnja iz Severne Koreje postaknula je Seul i Vašington da započnu instalaciju moćnog američkog protivraketnog sistema u Južnoj Koreji.

Postavljanje sistema Završne odbrane na području velike nadmorske visine (THAAD) izazvalo je besne proteste u Kini i kineski bojkot južnokorejskih kompanija, dodatno opteretivši odnose Kine i SAD-a.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.