KATALONCI UPORNI: Ako narod Škotske može da glasa, zašto ne možemo i mi?

Izvor: Press, 11.Sep.2014, 21:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KATALONCI UPORNI: Ako narod Škotske može da glasa, zašto ne možemo i mi?

Prema izveštajima agencija na ulice je izašlo više od 500.000 ljudi, dok su gradske vlasti saopštile da je oko 1,8 miliona građana protestovalo na dan kojim se obeležava 300 godina uspostavljanja španske vlasti u Kataloniji.

"Ako narod Škotske može da glasa, zašto ne mogu Katalonci. Ako katalonski narod želi da glasa o svojoj budućnosti, praktično je nemoguće da se to zauvek zaustavi", rekao je regionalni predsednik Artur Mas.

On je obećao da će zahtevati da >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << bude donet regionalni zakon, kojim će biti omogućeno održavanje "konsultativnog" glasanja, ali poslednju reč imaće španski Ustavni sud.

PROČITAJTE JOŠ:
Rusija: Ograničićemo uvoz automobila i robe iz lake industrije!
ZBIGNJEV BŽEŽINSKI: Putin se neće zaustaviti na Ukrajini!
Mediji o Putinovim telefonskim razgovorima : Halo, Angela
   
Predsednica regionalne skupštine Karmen Forkadel i predstavnica za katalonsku kulturu Muriel Kasals održaće večeras sa Masom konsultacije o glasanju 9. novembra.
Referendum za nezavisnost Škotske koji će biti održan 18. septembra podgrejao je stare ambicije Katalonaca da i oni glasaju za nezavisnost od Španije, pa je jubilarna godišnjica "španske okupacije" protekla u znaku najave referenduma 9. novembra.

"Glasaćemo 9. novembra, pobedićemo 9. novembra", pisalo je na transparentu koji su demonstranti proneli glavnim ulicama Barselone koje su bile okićene zastavama sa žuto-crvenim prugama.

Prema anketi koju je sproveo španski institut za istraživanje javnog mnjenja "Metroskopija", 45 odsto Katalonaca je protiv održavanja referenduma ako ga Ustavni sud proglasi nezakonitim, dok samo 23 odsto ispitanika smatra da bi glasanje trebalo da se održi bez obzira na to kakva će biti sudska odluka.

Zahtevi Katalonaca da glasaju za nezavisnost pojačani su po izbijanju svetske finansijske krize 2008. godine, jer kako tvrde separatisti Katalonija kao jedna od tri najbogatija regiona u Evropi ne bi trebalo da deli sudbinu ostatka Španije koja je teško pogođena krizom, pre svega nezaposlenošću.

Katalonija u kojoj živi 7,5 miliona stanovnika u ukupnom bruto proizvodu Španije učestvuje sa jednom trećinom.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.