KACAV: OBEĆAVAM, NEĆU SE UBITI!

Izvor: Kurir, 16.Nov.2011, 12:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KACAV: OBEĆAVAM, NEĆU SE UBITI!

TEL AVIV - Bivši predsednik Izraela Moše Kacav, koji je osuđen na sedam godina zatvora za silovanje, izjavio je da je skrhan, ali da neće počiniti samoubistvo posle glasina da je to već učinio.

Nekoliko dana pošto je izraelski Vrhovni sud potvrdio, ranije izrečenu, kaznu, najavivši da će početi da je služi za nekoliko nedelja, Kacav se prvi put u intervjuu za najtiražniji izraelski list "Jediot ahronot" izvinio ženama koje su ga tužile.

Osvrćući se na glasine >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << da je oduzeo sebi život, Kacav je rekao da "ne planira to da učini", označivšsi takve glasine " praznim izjavama koje daju zli ljudi".

"Obećao sam svojoj porodici da ću biti jak, ali čak i gvožđe udareno toliko puta kao ja - na kraju se savije", rekao je on skoro šapatom.

Iz svog doma u Kirjat Malahiju Kacav je poručio da je siguran da mu je učinjena nepravda.

"Proklinjem dan kada sam izabran za predsednika Izraela. Poštujem odluku sudija, ali oni su pogrešili. Moja osuda ne može biti zasnovana samo na odluci da je glavni svedok pouzdan", rekao je nekadašnji šef države Izrael.

Na pitanje ko stoji iza njegovog pada, odgovorio je: "Političari takođe".

Tri nedelje pre planiranog početka služenja kazne izrazio je žaljenje.

"Izvinjavam se ženama koje su se na mene žalile, ako sam ih povredio na bilo koji način", istakao je on.

Sa suzama u očima najavio je da će "nastaviti da se bori za svoju nevinost".

"Istina će izaći na videlo - čak i ako se to desi posle moje smrti", kazao je Kacav.

Izraelski Vrhovni sud je 10. novembra jednoglasno odbacio žalbu Kacava na presudu telavivskog okružnog suda, naredivši da provede sedam godina u zatvoru zbog silovanja i drugih seksualnih prestupa.

Ovom odlukom završena je afera koja je zaokupljala pažnju Izraelaca više od pet godina.

Kacav (65) je najviši izraelski zvaničnik koji je ikada osuđen na zatvor. Sud je naredio da počne da služi kaznu 7. decembra.

On je u martu osuđen na sedam godina zatvora, dva meseca nakon što je proglašen krivim za silovanje jedne službenice dok je bio ministar turizma i seksualno uznemiravanje dve druge žene dok je bio predsednik od 2000. do 2007. godine.

Presuda i kazna na koju je osuđen smatra se velikim trijumfom za prava žena, a posebno prava žrtava silovanja, kao i za spremnost pravnog sistema da preduzme mere protiv najuticajnijih ličnosti u zemlji.

Do afere Kacav je smatran najuspešnijim Jevrejinom, poreklom iz bliskoistočnih zemalja, koji su decenijama smatrani podređenom klasom u Izraelu u odnosu na one koji potiču iz Evrope.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.