Južnosetijski rat: Savet bezbednosti bez rezolucije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Avg.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Južnosetijski rat: Savet bezbednosti bez rezolucije

UJEDINJENE NACIJE - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nije uspeo na sinoćnjem sastanku u Njujorku da donese rezoluciju o situaciji u Južnoj Osetiji.

Očekuje se da će članice Saveta bezbednosti nastaviti konsultacije o tom pitanju, ali nije saopšteno kada će to biti, javila je ruska agencija Itar-Tas s.

Čurkin: Gruzija sprovodi etničko čiščćenje

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin rekao je na sastanku da je Rusija prisutna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na teritoriji Gruzije na potpuno legalan način i da tu izvodi mirovnu misiju u skladu s međunarodnim sporazumima. "Naš glavni zadatak je očuvanje mira. Rusija je u istoriji bila garant bezbednosti kavkaskih naroda i to će biti i ubuduće", rekao je sinoć Ćurkin na otvorenom sastanku SB UN posvećenom situaciji u Južnoj Osetiji.

On je izrazio žaljenje što "predsednik Gruzije na televiziji govori o svojim namerama da nastavi sa gruzijskim angažovanjem" u Južnoj Osetiji. "Čuli smo i gruzijskog ministra, gospodina Jakobašvilija, kako je nedavno rekao, da Rusija treba da se meša kao pravi čuvar mira. Upravo to mi i radimo", dodao je Ćurkin.

On je kazao i da Rusija neće dozvoliti da njeni građani pate, uključujući i ruske pripadnike mirovnih snaga koji održavaju mir u zoni konflikta u Južnoj Osetiji svih ovih godina i pri tom rizikuju svoje živote.

Prema njegovim rečima, Gruzija je napadajući ruske mirovne snage flagrantno prekršila međunarodne zakone, a da su gruzijske akcije rezultirale žrtvama, uključujući ruske mirovnjake. "Došli smo u situaciju da su gruzijske mirovne snage pucale na ruske mirovne snage, s kojim je trebalo da izvedu misiju održanja mira u regionu", rekao je Ćurkin a prenela ruska agencija.

DPA navodi još da je Ćurkin optužio gruzijsku vladu da sprovodi etničko čišćenje, što se odnosilo na Abhaziju. Abhazija je, poput Južne Osetije, naseljena Rusima, a oba regiona su zatražila autonoman status od Gruzije, koja je to odbila, podsetila je nemačka agencija.

Kalilzad na strani Gruzije

Predstavnik Gruzije je na sednici zatražio od Saveta bezbednosti da zvanično pozove na prekid vatre u Južnoj Osetiji nakon što je optužio Rusiju da je izvršila invaziju na teritoriju Gruzije sa svojom vojskom potpomognutom avijacijom, prenela je nemačka agencija DPA.

Ambasador Gruzije pri UN Irakli Alasanija je zatražio momentalno povlačenje ruskog vojnog osoblja i pregovore za prekid vatre. Američki ambasador u UN Zalmaj Kalilzad je podržao zahtev Alasanija.

Kalilzad je rekao da su ruski vojnici ušli na teritoriju Gruzije, bivšu sovjetsku republiku, i zatražio je momentalno povlačenje ruskih snaga i pregovore za okončanje neprijateljstava.

On je pozvao Rusiju da prekine sa napadimna i poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Gruzije.

Jer Rusija ima pravo veta

Sastanak je, međutim, završen bez takvog poziva Saveta bezbednosti, mada su pojedine članice zatražile takvu rezoluciju.

Bilo kakvo formalno saopštenje Saveta bezbednosti, pod sadašnjim okolnostima, moraju podržati sve članice, što je nemoguće s obzirom na pravo veta koje ima Rusija, podsetila je nemačka agencija.

Britanska agencija Rojters je prenela da je Savet bezbednosti UN sinoć, povodom novonastale krize, održao drugi hitan sastanak u poslednjih 12 sati i da je on završen bez ikakvog dogovora.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.