Južni Sudan postao 193. članica UN

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jul.2011, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Južni Sudan postao 193. članica UN

DŽUBA -

Ujedinjene nacije prihvatile su danas Južni Sudan kao svoju 193. zemlju članicu, pet dana pošto je ova zemlja zvanično proglasila nezavisnost od Sudana.

"Proglašavam Južni Sudan članicom Ujedinjenih nacija", rekao je predsednik Generalne skupštine UN Jozef Dajs nakon glasanja aklamacijom, javio je AFP.

Savet bezbednosti je juče preporučio da Južni Sudan bude primljen u UN.

Južni Sudan je u subotu proglasio nezavisnost na ceremoniji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u prestonici Džubi, pred brojnim svetskim liderima i desetinama hiljada okupljenih građana.

Proglašenje nezavisnosti Južnog Sudana usledilo je nakon više od pet decenija sukoba muslimanskog severa i većinski hrišćanskog juga, u kojima je poginulo oko dva miliona ljudi.

Na referendumu, koji je predviđen mirovnim sporazumom iz 2005, a održan u januaru ove godine, 99 odsto stanovnika juga Sudana izjasnilo se za otcepljenje od severnog dela do sada najveće afričke zemlje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.