Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Jun.2018, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Južna Koreja traži od Severna da predstavi plan koraka ka denuklearizaciji

Predsednik Južne Koreje Mun Džae-in pozvao je danas Severnu Koreju da predstavi plan konkretnih mera ka denuklearizaciji, što se smatra pritiskom na severnokorejskog vođu Kim Džong Una tokom njegove posete Pekingu.

Kim Džong Un završio je danas treću posetu Kini u ovoj godini, prenela je kineska agencija Sinhua, uz ocenu da su se odnosi Kine i Severne Koreje znatno poboljšali.

Sinhua je javila da je vođa Severne Koreje danas i juče imao sastanke sa predsednikom >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Kine Si Đinpingom, i da je rekao da je njegova poseta Kini prilika za "produbljavanje prijateljstva" i unapređenje odnosa.

Istovremeno, južnokorejski predsednik je rekao ruskim novinarima uoči posete Moskvi da Pjongjang treba da predstavi izvodljiv plan za ukidanje svog nuklearnog programa, i pozvao SAD da što pre preduzmu odgovarajuće mere.

Mun Džae-in koji se u dva navrata sastao sa Kim Džong Unom proteklih meseci, rekao je da je severnokorejski lider voljan da odustane od nuklearnog programa i usredsredi se na ekonomski razvoj, ako dobije garancije bezbednosti svoje zemlje.

Mun je za Kima rekao da je "iskren", pažljiv" i "učtiv".

Američki predsednik Donald Tramp i lider Severne Koreje Kim Džong Un imali su 12. juna istorijski sastanak u Singapuru koji je završen potpisivanjem zajedničke deklaracije.

Tramp i Kim su postigli sporazum o kojem je malo konkretnog, ali su tu garancije SAD za bezbednost Severne Koreje i ponavljanje Kim Džong Una o posvećenosti "potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.